Un palau per a l'alta burgesia barcelonina
Patrimoni de la Generalitat organitza visites guiades al Palau Moja, un edifici noble que va néixer quan la Rambla encara era una riera.
Possiblement heu passat més d'un cop i de dos per davant de la façana del Palau Moja (Fotografia: Vicente Zambrano González) i potser us haureu preguntat per quina raó la façana principal de l'immoble dona al carrer de Portaferrissa, en lloc d'obrir-se a la veïna Rambla. És perquè, en el moment en què l'edifici va ser construït, a finals del segle XVIII, el passeig més popular de la ciutat no era més que una riera. Us explicaran això i una pila de coses més durant les visites guiades a l'edifici. Esteu al cas, ja que estan a punt d'obrir-se les inscripcions per al primer trimestre de l'any i les places, volen.
El Palau Moja és avui la seu de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat, però originalment era un habitatge de l'alta burgesia barcelonina que és un exemple perfecte de la manera en què vivien els prohoms de Barcelona i les seves famílies durant els segles XVIII i XIX,
L'edifici va ser construït l'any 1784 per l’arquitecte Josep Mas per encàrrec de Josep de Copons, marquès de Moja, i Maria Lluïsa Descatllar, marquesa de Cartellà. Ella va ser qui va demanar la llicència d'obres per construir en la finca, una herència familiar. El palau va prendre el nom del marquesat del seu marit, però les decoracions interiors del palau expliquen, de fet, la història del marquesat de Cartellà. Elements del barroc conviuen aquí amb influències del neoclassicisme francès. La façana i les pintures de Francesc Pla, el Vigatà, que hi ha al gran saló són els elements fonamentals d'aquesta etapa de l'immoble.
L'edifici, però, va viure una segona vida amb el marquès de Comillas, sogre d’Eusebi Güell, que va adquirir la finca i la va reformar segons el gust de l'època l’any 1870. L'escala d'honor, però també els salons blau, rosa i verd daten d'aquesta època, la mateixa en la qual el religiós i escriptor Jacint Verdaguer hi va viure, fent de capellà i almoiner dels marquesos, durant prop de quinze anys.
Us explicaran tot això i una pila de coses més durant unes visites que tenen una durada d'uns seixanta minuts i que es fan en català i en castellà per a un màxim de vint-i-cinc persones simultàniament.
Pareu atenció al moment en què s'obren les inscripcions per fer la visita guiada a l'edifici, perquè ofereixen places per a tot el trimestre, però s'exhaureixen amb gran rapidesa.
Si voleu saber-ho tot sobre el Palau Moja, consulteu el web de Patrimoni de la Generalitat i feu inscripció per a les visites guiades del primer trimestre del 2025.