Tornar

Una imatge de Jaume Mateu Bullich que pronunciarà el pregó de la Mercè mitjançant betevé

Música, tradicions i arts de carrer sense sortir de casa amb la Mercè en obert

Us heu quedat sense entrades per a un concert o un espectacle d'arts de carrer que us interessava? No voleu sortir de casa? Enguany hi ha moltes maneres de viure la Mercè i moltes activitats arriben directament a casa vostra mitjançant la pantalla de la televisió o la de l'ordinador.

Del 23 al 27 de setembre, podreu veure una Mercè en obert que, precisament, començarà i s'acabarà amb retransmissions televisives. Les celebracions d'enguany comencen com és habitual amb un pregó, el de Jaume Mateu Bullich, és a dir, el pallasso Tortell Poltrona (a la foto). Serà el dimecres 23 de setembre a les 19 h i no es podrà veure de manera presencial, però es retransmetrà des del Saló de Cent al conjunt de la ciutat gràcies a betevé, el mitjà de comunicació oficial de la Mercè 2020. També podreu seguir el pregó mitjançant el web de betevé o veure'l més tard a la carta. Ells s'encarregaran que tots els barcelonins i barcelonines escoltin la crida a gaudir, amb entusiasme però també amb la màxima prudència a causa de la crisi sanitària de la covid-19, dels concerts, espectacles i actes tradicionals que s'organitzen. I és que, un cop haureu escoltat el pregó, començarà a la pantalla del televisor i a la xarxa una festa que no us voldreu perdre. 

Si us agrada la música, sintonitzeu betevé al vostre televisor, ja que teniu propostes que es retransmetran des d'escenaris tan singulars com el Teatre Grec. Des d'allà podreu seguir, el dijous, 24 de setembre, al matí, a la tarda i al vespre, els concerts de Seward, de Roger Mas i de Maria del Mar Bonet, a més d'alguns concerts del diumenge, 27 al Fòrum BAM com els de Siwo o Barney Artist, per esmentar-ne només alguns. Altres concerts no es retransmeten per televisió, però sí mitjançant el web de betevé, de vegades en directe i de vegades en diferit. Entre els directes, molts dels que tenen com a escenari el Park Güell: des de l'esperadíssima interpretació de Sketches of Spain de Miles Davis a càrrec de Ray Colom i Vozes (dijous, 24 de setembre), fins a l'homenatge al creador del "so Barcelona", Xavi Turull, del dissabte, 26, o les actuacions rumberes i mestisses de Calima i Pantanito.

També es retransmetran mitjançant el web de betevé les actuacions de dijous, 24, dissabte, 26 i diumenge, 27 a l'Espai Mediterràniament del Parc del Fòrum, on sonaran nous valors de les músiques urbanes de casa nostra (des de Suu i Lildami fins a la Itaca Band), veus tan conegudes i esperades com les de Dolo Beltran i Sra. Tomasa (dissabte, 26) i propostes com els sons negres d'Aiala, el retorn de l'emocore de The Unfinised Sympathy o l'actuació de la cantautora, pianista i rockera Maika Makovski el diumenge, 27. 

De tota manera, encara hi haurà més propostes que podreu seguir per televisió o mitjançant el web de betevé, així que us recomanem que consulteu en aquest enllaç tota la programació de la Mercè en obert que podreu seguir per betevé i el seu web. 

Però no hi haurà només música a la Mercè en obert. D'entrada, a betevé tindreu cobertura diària de les activitats de la festa, així que esteu al cas si voleu saber com es desenvolupen el Mercè Arts de Carrer (MAC Festival) i la resta d'activitats de la Mercè. Des del web de la Mercè, a més, tindreu la possibilitat de gaudir en streaming d'alguns dels espectacles d'arts de carrer programats dins del MAC Festival. Sou aficionats a les activitats de cultura tradicional? Doncs seguiu les xarxes socials de cultura popular, perquè des d'allà podreu gaudir de molts actes de la primera Mercè (dia 23), entre els quals el Ball de l’Àliga i dels Gegants de la Ciutat. També trobareu activitats que enguany prenen un format nou, com unes Matinades de grallers que, amb el títol Des del cel de Barcelona, prenen com a escenari terrats i campanars (24 de setembre), o, el mateix dijous, 24, audicions de sardanes amb la Cobla Marinada o concerts de cant coral amb els cors de cambra Dyapason i Tessàlia. El dissabte, 26, tindreu més cant coral, aquest cop amb la Federació de Cors de Clavé, però també sardanes amb la Cobla Lluïsos o el recull de danses vives MercèDansa que es retransmetrà des del cor de Ciutat Vella. Trobàveu a faltar els gegants i les bèsties de foc? Doncs els tindreu a la pantalla el diumenge, 27, quan podreu veure les Mostres de Cultura Popular que, aquell mateix dia, s'organitzen amb gegants i capgrossos i, també, amb els diables, els tabalers i les bèsties de foc de la ciutat. Són només algunes de les moltes activitats de cultura popular que podreu seguir des de casa. 

I si la Mercè 2020 comença amb la retransmissió en línia del pregó, acabarà amb el Piromusical, un espectacle ciutadà en el qual la televisió (aquest cop TV3) tindrà molt a dir. Els focs es llancen enguany des de quatre punts de la ciutat i són més alts i potents que mai, de manera que sobre el cel de la ciutat tindreu un gran espectacle pensat per a ser vist des del balcó, la finestra o el terrat. La banda sonora, especialment dedicada als barcelonins i barcelonines de 60, 70 i 80 anys o més, la franja d'edats més afectada per la pandèmia de la covid-19, estarà formada per temes de ball dels anys 40, 50 i 60. Com aconseguir que s'escolti per tota la ciutat? Retransmetent la música per TV3, que posarà així la banda sonora a un Piromusical que, el diumenge, 27 de setembre, a les 22 h, pintarà de colors el cel de la ciutat. El mateix dia 27, el Piromusical s'emetrà també a betevé en diferit, tant a la televisió com al web i estarà disponible per veure'l a la carta.

La Mercè d'enguany s'ha plantejat en clau local per tal d'oferir suport al teixit creatiu barceloní i català. Però, amb la Mercè en obert, pren també una dimensió internacional. Els continguts en línia generats, entre els quals concerts, espectacles d’arts de carrer i activitats de cultura popular es compartiran amb les ciutats de Buenos Aires, Ciutat de Mèxic, Lima, Bogotà i Lisboa, dins del projecte Ciudad(Es)Cultura, una plataforma iberoamericana que integren les ciutats esmentades juntament amb Barcelona. L’objectiu és compartir en línia continguts culturals d’una gran diversitat i posar-los a la disposició de la ciutadania. Es tracta que tothom pugui gaudir d'aquests continguts, en obert i des de casa, no només en l’actual situació de pandèmia, sinó també en un futur més esperançador. La plataforma neix amb la voluntat d'establir una aliança perdurable entre les ciutats que en formen part.

Per a més informació sobre la programació completa de la Mercè en obert podeu consultar el web de la Mercè, el de betevé o el de les xarxes de Cultura popular.

Data de publicació: Dimecres, 23 Setembre 2020
  • Comparteix