Tornar

Vista general de les sales on es poden veure les col·leccions diferents d'instruments

La música surt al carrer per celebrar el seu dia

Portes obertes al Museu de la Música, concerts al carrer i activitats als centres cívics amb motiu del Dia Internacional de la Música.

Canteu, toqueu un instrument si en sabeu o, com a mínim, seguiu el ritme. És el Dia Internacional de la Música (la data estricta és el divendres, 21 de juny) i la ciutat ho celebra, el mateix dia o uns dies abans o després, amb tot de propostes plenes de ritme.

Entre les més destacades, la que convoquen L'Auditori i el veí Museu de la Música (a la foto), que celebren la diada mundial amb una activitat doble. D'una banda, organitzen una Jornada de portes obertes al Museu de la Música, així que si voleu veure la col·lecció fabulosa d'instruments que guarden aquí, no us perdeu l'oportunitat de recórrer de franc les sales d'aquest equipament, sense reserva, entre els 10 i les 19 h de divendres, dia 21.

Entre altres peces, al Museu de la Música guarden els instruments indonesis que formen part de la formació orquestral típica d'aquell país, el Gamelan. I tenen un equip de músics que no només saben com fer-los sonar, sinó que ens proporcionaran, el mateix dia 21, a les 17.30 h, a les dependències del Museu de la Música, una bona oportunitat per sentir com sonen. És el Gamelan Barasvara, que formen una llarguíssima llista de músics, alguns de locals i d'altres procedents d'Indonèsia.

El mateix dia, però al Palau Güell, el Centre Cívic Cotxeres Borrell (inscripcions, al seu web) prepara una visita guiada a l'edifici del carrer de Nou de la Rambla. Què té a veure amb el Dia Internacional de la Música? Ho sabreu mentre recorreu espais de l'edifici com la sala central, que disposa d’un orgue. Allà se celebraven concerts amb orquestra i conjunts corals i tot.

Però si voleu visitar un centre cívic aquesta jornada, aneu al Centre Cívic Pere Quart, on organitzen els concerts Contratemps (18.30 h) i La música a Citerea (19 h) el dia 21. El mateix dia (19 h; entrada lliure), al Centre Cívic Can Deu, podreu escoltar l'obra Confluències, una creació de Jorge Guarín i Paloma Orts per a piano i arpa. També a Les Corts, però en aquest cas en espais diferents (dia 19, al Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts; dia 20, al Monestir de Pedralbes i al Centre Cívic Tomasa Cuevas-Les Corts i als Jardins de Can Bruixa, entre altres espais, trobareu propostes com el concert de música lírica A Tempo (Monestir de Pedralbes, 19 de juny) o com el que protagonitzen Les enfants terribles als Jardins del Clot de Can Salvi el dia 20, a les 19 h)

Qui vulgui celebrar la diada amb accent francès, finalment, té una possibilitat a la seu de l'Institut Francès (entrada gratuïta amb reserva). A l'interior de l'equipament i al carrer us recordaran que la celebració del Dia Internacional de la Música va néixer a França abans d'estendre's pel món.

Celebren la diada amb un seguit de concerts el dia 20 que comencen a les 11 h i no acaben fins a les 18.30 h. Com a responsables, tot de formacions musicals nascudes a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC).

A les 16 h, els mateixos músics de l'ESMUC protagonitzen un taller de música per a nadons guiat per Maria Guirado, estudiant del centre, així que no us ho perdeu si teniu nens i nenes d'entre 0 i 3 anys.

La festa a l'Institut Francès acabarà amb una mirada a les músiques joves (aquí sentireu des de música festiu-urbana catalana fins a blues, pop, hip-hop, cançons amb ukulele i molt més). Com a punt final, una sessió de ritmes del Magrib i d'Orient a càrrec de la DJ Soumeya, acompanyada del percussionista Saad Narjess.

Recordeu, finalment, que si esteu interessats en la música com a objecte d'estudi i creixement personal, a les Biblioteques de Barcelona teniu fons especialitzats en diversos estils. Si a la Biblioteca Vallcarca i els Penitents – M. Antonieta Cot ho trobareu tot sobre jazz i blues, a la Biblioteca Xavier Benguerel trobareu bandes sonores i, a la Biblioteca Ramon d’Alòs-Moner, informació sobre el flamenc. La música tradicional i popular té un espai a la Biblioteca Poblenou – Manuel Arranz; les músiques del món, a la Biblioteca Sant Pau – Santa Creu; l’òpera, a les Biblioteques Clarà i Gòtic – Andreu Nin i el pop-rock nacional, a la Biblioteca Fort Pienc. Si preferiu músiques urbanes, no oblideu que a la Biblioteca Vapor Vell en són especialistes i que, a més tenen un fons de maquetes enregistrades a Barcelona des dels anys vuitanta del segle passat que és una petita capsa de sorpreses.

Si no us voleu perdre el Dia Internacional de la Música, sortiu a celebrar-lo, però abans consulteu als diferents equipaments la informació sobre les cites.

Data de publicació: Dimarts, 18 Juny 2024
  • Comparteix