L’objecte com a suport propagandístic
Una exposició repassa la petjada que la revolució liberal i la reacció tradicionalista va deixar en la vida i els articles de consum del segle XIX.
El Museu Frederic Marès proposa, sota el títol L’objecte polític i el col·leccionisme. La Revolució Liberal (1808-1843), un itinerari per l’exposició permanent a través de 16 objectes destacats en algunes de les sales del Gabinet del col·leccionista. Aquesta selecció permet explicar la politització dels objectes de la vida quotidiana durant la primera meitat del segle XIX a Catalunya, immersa en la pugna entre la cultura revolucionària liberal i la reacció carlina.
El recorregut mostra quatre tipologies d’objectes ben definides: objectes associats a formes de consum de les elits de finals del segle XVIII (capsetes de rapè); armes i relíquies (com ara flocs de cabells); objectes i accessoris masculins vinculats al consum de tabac i alcohol (pipes, cigarreres, paper de fumar o elixirs) i a la pràctica del joc de cartes, i noves formes de reproducció massiva d’imatges (gravats, litografies i fotografies) que es combinaven amb accessoris com els ventalls i les auques com a formes de pedagogia eclesiàstica que es van secularitzar per construir narratives de vides d’herois romàntics o històries nacionals.
L’itinerari, comissariat per Jordi Roca, professor d'història de la Universitat de Barcelona, s’organitza en quatre àmbits temàtics que descriuen, analitzen i interpreten aquest període històric: la cultura liberal transnacional, el liberalisme a la monarquia espanyola, les guerres civils i el militar i polític Baldomero Espartero (1793-1879).
Coincidint amb l’exposició, l’Aparador del Pati del Museu mostra sis peces complementàries relacionades amb l’itinerari. Es tracta d’un ventall commemoratiu del casament de Ferran VII i Maria Cristina de Nàpols; uns llibrets de paper de fumar amb els retrats dels contraients; una capsa amb el retrat del rei que conté la Constitució de 1812; un sabre d’oficial de la Milícia Nacional; una cigarrera amb el retrat del general Espartero i una cançó patriòtica o trágala cantada a Barcelona el 25 de novembre de 1820. La visita a l’Aparador del Pati és gratuïta.
La visita a l’exposició està inclosa amb l’entrada al museu. La podeu adquirir a les taquilles el mateix dia de la visita o bé comprar-la per Internet en aquest enllaç, sobretot els dies d'accés gratuït.