El Museu de Ciències Naturals de Barcelona obre el Terrat Viu, la primera coberta verda silvestre de la ciutat
Consta de tres prats i tres llacunes silvestres, adaptats al clima mediterrani, s’integra a la visita i activitats del Museu i és un espai experimental per a conèixer les espècies més adients per cobertes i terrats sostenibles.
El Museu de Ciències Naturals de Barcelona creix amb el Terrat Viu, un nou espai verd silvestre. Ocupa 7.100 m2 dels 13.800 m2 de la coberta de la seu del Fòrum, s’integra a la visita i les activitats del Museu i s’hi pot accedir a partir d’aquest 28 de juny.
El nou espai, obra de l’arquitecta Conxita Balcells, consta de tres prats i tres llacunes silvestres adaptades al clima mediterrani i funcionarà també com un espai experimental per a conèixer quines espècies són més adients per a cobertes i terrats sostenibles a Barcelona. En el seu disseny han participat també altres arquitectes i paisatgistes i s’ha comptat amb l'assessorament de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins.
Què hi ha al Terrat Viu?
Aquest és un terrat experimental, que permetrà investigar i fer recerca sobre cobertes verdes. Complementa, a més, el discurs del Museu per explicar ecosistemes secs i humits d’espècies locals adaptades a les condicions ambientals de la Mediterrània i amb capacitat d’atraure fauna. La vegetació s’inspira en l’antiga vegetació de la ciutat, prèvia a la industrialització i urbanització, quan al litoral barceloní abundaven llacunes d’aigua dolça i, al pla, els prats de plantes anuals i bulboses.
El Terrat Viu consta de 7 àrees. En accedir, el visitant trobarà una zona d’acollida central introductòria amb algunes de les espècies més freqüents dels terrats, clavellines d’aire que poden viure sense terra i també plantes enfiladisses. Més endavant, hi ha tres tipus de prats mediterranis de plantes anuals, les anuals de Barcelona, les anuals resistents a la sal i les bulboses. Són plantes adaptades a la proximitat del mar, que resisteixen la duresa de l’estiu i tornen a brotar quan les condicions són millors. Finalment, s’hi troben tres tipus de llacunes, les permanents, les permanents amb aigües pobres en nutrients i les llacunes amb càrex. Basses d’aigua dolça, amb vegetació autòctona i animals microscòpics que s’alimenten de les algues del plàncton i que són l’aliment d’altres animals més grossos.
La importància de les cobertes verdes
La implementació de cobertes verdes, promoguda per l’Ajuntament de Barcelona, té importants beneficis ambientals, com l’increment del verd i de la biodiversitat, la creació de nous hàbitats per a la fauna, la millora del paisatge urbà i la qualitat de vida de la ciutadania. També és important per la reducció de l’efecte illa de calor, la captació i emmagatzematge d’aigua, la reducció dels nivells de contaminació, la millora de l’aïllament tèrmic i acústic i la limitació dels efectes de les pluges intenses. Per això aquesta és una de les mesures incloses en el Pla del Verd i de la Biodiversitat de Barcelona 2020 i en el Programa de d’Impuls de la Infraestructura Verda Urbana. A més, forma part de l’estratègia de la ciutat de Barcelona per incrementar el verd de la ciutat en el marc de la Declaració d’Emergència Climàtica.
Com a resultat d’aquestes mesures, s’han incrementat 5.500 m2 de cobertes verdes i terrats a la ciutat, als quals ara cal sumar els 7.100 m2 del nou Terrat Viu del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Es pot trobar més informació del nou Terrat Viu en aquest web.