
‘Murmuri’: l’art de la comunicació silenciosa de Jaume Plensa
Una exposició que explora la fragilitat i la complexitat de l’experiència humana a través de l’escultura i la paraula.
Una remor suau, confusa. De persones que conversen a certa distància, de fulles que es belluguen mogudes per l’impacte d’una lleugera brisa. Són petits detalls que mostren la bellesa de les coses més senzilles, que no simples. Perquè tot passa pels ulls de la interpretació: quin serà el debat d’aquelles persones llunyanes, potser un parlar per parlar o una conversa que s’origina per canviar el món? Murmuri és la nova exposició de l’artista Jaume Plensa que arriba el 19 de febrer a la galeria SENDA i que proposa, a través de línies simples i lletres entrellaçades amb busts, el concepte d’humanitat compartida i la capacitat universal de la comunicació.
Murmuri celebra la fragilitat i la complexitat de l’experiència humana a través de peces que vinculen el significat i la musicalitat de la paraula en català que li dona nom. Així, són murmuris d’una realitat que es presenten com a expressions delicades, però carregades d’intensitat emocional realitzades amb una combinació de materials com el bronze o l’alabastre. Silent Hortensia, Flora (nest) o Flora són formes figuratives que representen la gran magistralia de Plensa per a captar l’emoció en la línia del retrat contemporani.
Jaume Plensa se situa com un dels artistes més imaginatius i capaços a l’hora d’explorar conceptes com la comunicació o l’espiritualitat a través de formats artístics com l’escultura, les arts gràfiques o el teatre. Un geni de la comunicació format a l’Escola Superior de Disseny i Art Llotja que ha sorprès amb escultures monumentals en espais públics, com Crown Fountain (2004), fins a treballs més íntims, però sempre caracteritzant-se per la utilització d’una multiplicitat de materials com el marbre, el vidre o el ferro i una sapiència emblemàtica a l’hora de connectar amb l’espectador.
Murmuri celebra aquesta voluntat de l’artista de provar els límits de l’art contemporani i construir un discurs molt profund servint-se de la major de les senzilleses. Si voleu gaudir de la nova exposició de Jaume Plensa, consulteu la pàgina web de la galeria SENDA on trobareu més informació.
A la imatge: LUCIA (nest) obra de Jaume Plensa. (2021). 146 x 102 x 52 cm. Alabastre.