Una mirada històrica sobre la bruixeria, portada a l'escenari
Jan Vilanova Claudín estrena al TNC un text de teatre documental dirigit per Alícia Gorina.
Quina imatge us ve al cap quan penseu en una bruixa? Hi ha tot un imaginari que arrosseguem pràcticament des del segle XV i que ens oculta les realitats històriques al voltant d'aquest assumpte. Jan Vilanova Claudín ha dut a escena un seguit de documents històrics que ens mostraran què va succeir realment a Catalunya durant la cacera de bruixes, que es va perllongar pràcticament fins al segle XVII. Veniu a veure Vosaltres, les bruixes, a la Sala Petita del TNC fins al 3 de novembre.
Tot comença, de fet, un dia de finals de juny, poc després del solstici d'estiu del 1424 (fa prop de sis-cents anys), quan un grup d'homes, liderats pel comte Arnau Roger IV de Pallars, es troben en un poble de la Vall d'Àneu i estableixen l'existència d'un nou crim i d'una llei per tal de perseguir-lo. El crim és la bruixeria i la llei, les Ordinacions de les Valls d’Àneu. Apunteu, perquè aquest és el document europeu més antic que parla sobre les bruixes.
Catalunya no només va ser el primer territori a legislar sobre les suposades pràctiques diabòliques de les acusades de bruixeria, sinó que també va ser un dels territoris en els quals les persecucions van ser més actives. Però, quina de les imatges de la bruixa és la més real? La percepció d'aquests personatges ha canviat i, en ple segle XXI, se les reivindica com a dones lliures i sàvies que constituïen un perill per al patriarcat imperant i que, precisament per això, van acabar a la foguera.
Voleu saber quina és la veritat històrica? Segurament us ajudarà la reconstrucció d'una quarantena de documents històrics que ens proposa Jan Vilanova Claudín, que dirigeix Alícia Gorina i que porten a escena Mònica Almirall Batet, Lurdes Barba, Queralt Casasayas, Mia Esteve, Montse Esteve i Tai Fati (a la imatge), amb escenografia de Max Glaenzel i Sílvia Delagneau.
Ells i elles duen a l'escenari un seguit de documents històrics que ens mostren què va passar exactament i que ens permeten mirar-nos el fenomen amb una perspectiva històrica, desmuntant prejudicis en una proposta de teatre documental que ens parla, també, sobre el present. Les recerques les ha fet l’historiador Pau Castell Granados i els hi ha donat forma escènica Jan Vilanova, guanyador de la Beca Carme Montoriol 2020, gràcies a la qual va començar a escriure l'obra.
Si voleu retre homenatge a totes aquelles dones que van ser acusades de bruixeria i saber per què van ser condemnades en realitat, veniu a veure Vosaltres, les bruixes, però abans consulteu la informació sobre el muntatge al web del TNC.