La migració, feta música
L'edició que fa 38 del festival Tradicionàrius, dedicat a la música tradicional, comença amb una cercavila a la plaça de la Vila de Gràcia i un concert a l'escenari de la Travessia de Sant Antoni.
El so de la tradició torna al Centre Artesà Tradicionàrius, un equipament del barri de Gràcia en el qual, el divendres, 10 de gener, obren una edició nova, la que fa trenta-vuit, del Festival Tradicionàrius, que explora la música d'arrel fins a l'11 d'abril. La inauguració de divendres té una doble dimensió, amb una activitat popular a l'aire lliure i un concert de pagament al centre, el del projecte MAR MUR, que es va estrenar ara fa quinze anys i que ens parla, amb música, sobre les migracions.
El Festival Folk Internacional Tradicionàrius va néixer l'any 1988 com un cicle de música tradicional catalana. Es va fer internacional l'any 2003, obrint-se a formacions musicals d'arreu. Més de quaranta grups i solistes i prop de 12.000 espectadors han participat en l'última edició d'aquesta cita amb la música d'arrel.
Tot comença un cop més enguany el divendres, 10 de gener, a la plaça de la Vila de Gràcia on, com ja és tradició, el grup de percussió Kabum i el Col·lectiu Guirigrall inauguraran oficialment el festival. Seguiu-los, perquè això és una cercavila itinerant que us conduirà fins a la porta del Centre Artesà Tradicionàrius.
Allà serà el moment de mirar enrere i recordar com, ara fa quinze anys, va néixer en aquest mateix escenari el projecte MAR MUR, dels músics Toni Torregrossa, Maurizio Martinotti, Joan Soler i Amigó i Jordi Fàbregas. Interpretaven uns temes que estaven tots relacionats, d'una manera o d'una altra, amb aquestes persones migrants que travessen el mar Mediterrani arriscant la vida i, sovint, perdent-la. El mar, que havia estat sempre una porta oberta a la comunicació entre pobles, esdevé així un mur contra el qual s'estavellen tantes vides. El projecte es va estrenar en l'edició número 28 del Festival Tradicionàrius i ara torna amb una nova mirada de la mà de Marc Figuerola i Boris Pi. Entre els artistes que participen en aquesta reinterpretació del projecte MAR MUR, la veu d’Alidé Sans, els vents d’Helena Cullaré i Meritxell Lausuch, les cordes polsades de Tóbal Rentero i el baix d’Iu Boixader. Els acompanyaran Toni Torregrossa, un dels creadors del projecte, i Eduard Casals, a la viola de roda.
Si voleu saber com sonen les cançons del projecte MAR MUR, que converteixen en música l'experiència vital de les persones migrants, veniu a la inauguració del Festival Tradicionàrius, però abans consulteu al web d'aquest equipament dedicat a la música d'arrel la informació sobre les activitats inaugurals.