Tapissos com a codi obert
El MACBA dedica una exposició al treball col·laboratiu de l’artista Teresa Lanceta, que teixeix vincles allà on va: des del cor del Raval fins a les muntanyes de l’Atles.
Del 8 d’abril a l'11 de setembre es pot visitar a l’edifici Meier del MACBA l’exposició Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert, comissariada per les editores Núria Enguita i Laura Vallés Vílchez.
L’artista barcelonina Teresa Lanceta viu ara a la població alacantina de Mutxamel, després d’haver haver estat professora de l’Escola Massana del 2013 al 2020 i d’haver residit i treballat a Madrid, Sevilla, Marràqueix i La Palma. Llicenciada en Història i doctorada en Història de l’Art, la seva obra s’expressa a través de la pintura, el dibuix, el vídeo, l’escriptura i, especialment, del tèxtil. L’art popular en general, i la catifa espanyola del segle XV i els teixits amazics en particular, conformen la seva pràctica.
Per a ella, teixir és una activació crítica de la imaginació que va més enllà dels límits materials. Lanceta formula aquest acte com un codi obert de ruptura i repetició; una manera de fer sense cap esbós en què objecte i llenguatge –suport i imatge– es construeixen alhora, bo i assumint el que és imprevist: errades i encerts.
Acceptar l’inesperat és per a Lanceta una forma d’aprenentatge d’un codi primigeni que traspassa fronteres físiques, temporals i culturals. Es tracta d’un “coneixement tècnic”, d’una tekhné, que depèn d’un context geogràfic, cultural i humà determinat, ja sigui al barri del Raval de Barcelona o a les muntanyes de l’Atles Mitjà, al Marroc. Són llocs on Lanceta torna esperonada pel seu interès en la feina de les dones, a través de la comunicació no verbal d’històries i afectes.
Teresa Lanceta. Teixir com a codi obert ressegueix la trajectòria de l’artista des dels anys setanta fins a l’actualitat, i inclou una àmplia selecció de tapissos, teles, pintures, dibuixos, escrits i vídeos que constitueixen l’aproximació més exhaustiva al seu treball que s’ha fet mai. La mostra també explora l’interès de Lanceta per formats col·laboratius a partir del diàleg que estableix amb una sèrie de còmplices, entre els quals hi ha els artistes Olga Diego, Pedro G. Romero i Xabier Salaberria; la comissària Leire Vergara; el col·lectiu la Trinxera; la cineasta Virginia García del Pino, i l’artista i pensador Nicolas Malevé, que conjuntament amb els educadors del MACBA i els alumnes i docents de l’IES Miquel Tarradell, desenvolupen des de fa anys el projecte Els oficis del Raval.
La visita de l’exposició està inclosa en el preu de l’entrada al MACBA, que val 11 euros i que podeu adquirir en aquest enllaç. Al seu voltant s’han programat diverses activitats paral·leles, totes gratuïtes: cada diumenge a les 12 h, el grup de recerca i curadoria pli-é collective ofereix visites guiades; els dijous 21 i 28 d’abril i 5 de maig a les 18.30 h el programa Parlem de... estarà dedicat a Lanceta i la seva vinculació al Raval, i el 30 d’abril –a les 18 i a les 19 h– l’artista i Olga Diego activaran l’obra El círculo y la flor.