Tornar

La imatge del punt de mira d'un arma de foc

Llegir i passejar per la Barcelona de la Guerra Civil

El Born Centre de Cultura i Memòria organitza clubs de lectura i itineraris que ens mostren els efectes de la Guerra Civil Espanyola a Barcelona.

"Per què la guerra?" es pregunta aquests dies el Born Centre de Cultura i Memòria en una gran exposició plena d'obres d'art contemporani que ens parlen sobre les causes i els efectes dels conflictes armats. Com a part de les activitats paral·leles relacionades amb la mostra, el centre organitza un cicle de clubs de lectura i passejades que tenen a veure amb la Guerra Civil Espanyola. N'hi ha fins al 18 de juliol.

El club de lectura es basa en tres obres literàries que fan referència a com era i quines destrosses va patir la capital catalana entre els anys 1936 i 1939. Són Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939); Barcelona, gener de 1939; i Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945).

Dos d'aquests tres llibres són de la Mireia Capdevila, una historiadora que conduirà el club de lectura i que us portarà també a passejar pels espais reals de la ciutat en els quals van passar els fets que descriu en els seus llibres.

Així, el 16 de maig es parla al Born sobre el llibre Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939), de Laia Arañó i Mireia Capdevila, que inclou un dels censos més complets dels edificis afectats pels bombardejos que van patir Ciutat Vella, l'Eixample, el Poble-sec i la Barceloneta, entre altres zones de la ciutat Després de llegir el llibre, el 23 de maig es convoca (amb sortida des de la plaça de la Universitat), la passejada La Barcelona bombardeada (1936-1939), que ens relatarà in situ les afectacions que va patir la ciutat.

Barcelona, gener de 1939. La caiguda, de Francesc Vilanova, explica com va caure la nostra ciutat en mans de les tropes franquistes . Llegireu el llibre i el discutireu a la sessió del 13 de juny al Born. Espereu al 20 de juny (sortida un cop més des de la plaça de la Universitat) i podreu fer l'itinerari Gener de 1939. La caiguda de Barcelona a mans franquistes.

I passada la guerra? L'11 de juliol hi haurà un club de lectura sobre el volum Nazis a Barcelona. L’esplendor feixista de postguerra (1939-1945), una obra de Francesc Vilanova i Mireia Capdevila. Es completa amb l'itinerari del 18 de juliol (plaça de la Universitat com a punt de partida), La Barcelona nazi (1939-1945). Aquí recorrereu una Barcelona desconeguda, una part de la història que ha estat curosament silenciada.

Si voleu llegir sobre la història de la ciutat i veure després en directe els llocs on van passar els fets que us han relatat, no us perdeu els clubs de lectura i itineraris que munten al Born Centre de Cultura i Memòria i que es pregunta "Per què la guerra?"

Data de publicació: Dimecres, 15 maig 2024
  • Comparteix