Tornar

Fotografia de l’interior de l’EcoMuseu Urba Gitano de Barcelona.

Una immersió en el patrimoni cultural del poble gitano al Raval

L’EcoMuseu Urbà Gitano de Barcelona, una iniciativa de l’Associació Carabutsí, es pot visitar entre setmana al carrer de la Cera, 10. 

Barcelona disposa d’un espai emblemàtic on podreu descobrir la història de la comunitat gitana de manera directa, un projecte que té la voluntat de trencar estereotips i reconèixer la influència de la comunitat en la ciutat. Aquest indret és l’EcoMuseu Urbà Gitano de Barcelona (EMUGBA), ubicat en el cor de la rumba catalana, un lloc on hi ha una de les comunitats gitanes més antigues i arrelades de Catalunya, amb més de tres-cents anys de presència al barri del Raval. 

L’EMUGBA és un espai creat per preservar, investigar i divulgar la memòria i cultura gitanes en què coneixereu un patrimoni sovint desconegut, però que ha estat d’importància per a la història identitària del país. És un centre de recuperació i reivindicació, ja que la comunitat gitana sovint ha estat estigmatitzada i invisibilitzada, però no ha desaparegut gràcies a la seva resistència.

L’origen del museu neix amb l’Associació Carabutsí, quan un grup de dotze dones gitanes del carrer de la Cera va desenvolupar el projecte titulat “Conèixer el nostre passat per construir el nostre futur” i van reunir un catàleg de 7000 fotografies i documents audiovisuals. El 2019, la iniciativa va rebre el Premi Ciutat de Barcelona, dins la categoria de Cultura Popular i Comunitària, per preservar la memòria gitana amb perspectiva de gènere.

El centre cultural ofereix activitats destinades a públics diversos, que inclouen tallers, itineraris-experiències, exposicions, teatre i fins i tot contes, entre d’altres. Aquestes iniciatives tenen com a objectiu lluitar contra l’antigitanisme, donar a conèixer i reconèixer la tasca del poble gitano a la història i cultura del territori i difondre la rumba catalana. 

Aprofiteu per fer una visita l’EMUGBA, durant la setmana, per endinsar-vos en la cultura de la comunitat gitana vinculada a la història de Barcelona i el Raval. Les visites lliures són gratuïtes i també se n’organitzen de personalitzades o per a grups, tot i que cal concertar el preu i el dia. En ambdós casos, però, abans de visitar el museu, cal comunicar-ho via WhatsApp o correu electrònic. Si voleu obtenir més informació, podeu fer-ho des de la pàgina web de l’EcoMuseu Urbà Gitano de Barcelona.

Data de publicació: Dijous, 21 març 2024
  • Comparteix