Tornar

Cartell de l'exposició al Museu d'Arqueologia de Catalunya

La mirada de Luigi Spina a l'antiguitat

A través de les imatges en gran format capturades per aquest fotògraf de renom, ens submergim en l'anatomia minuciosa de les estàtues dels dos herois, autèntiques obres mestres de l'art grec clàssic.

Luigi Spina, apassionat de l'antiguitat clàssica, és reconegut per la seva obra fotogràfica, que explora temes arqueològics i artístics. L'any 1972, prop de Riace Marina, a la província de Reggio, a Calàbria, Itàlia, es van descobrir dues escultures d'origen grec conegudes com els Bronzes de Riace. Aquestes escultures daten aproximadament de mitjan segle V aC. Considerades obres mestres de l'art grec, representen testimoniatges directes dels grans mestres escultors de l'època clàssica. Actualment, s'exhibeixen en el Museu Archeologico Nazionale di Reggio Calàbria i s'han convertit en un símbol cultural de projecció universal per a la institució, la ciutat i la regió.

En el marc del cinquantè aniversari del seu descobriment, Spina, reconegut fotògraf italià, s'ha situat enfront d'aquestes dues obres mestres de l'art clàssic per oferir-nos un recorregut visual que captura els múltiples matisos de la seva extraordinària humanitat i bellesa. Ara, una exposició, presentada en el Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) com a part dels actes de celebració del 30è aniversari del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), ens recorda la riquesa del patrimoni subaquàtic del Mediterrani i la urgent necessitat de protegir-lo.

Les estàtues, conegudes com a Bronze de Riace A i Bronze de Riace B, són dues figures masculines nues de grandària lleugerament superior a la real. Encara que hi falten elements com escuts, cascos corintis i llances, aquestes escultures representen l'època dels herois. Creades mitjançant un mètode directe, es van utilitzar models d'argila sobre barres de ferro, coberts amb làmines de cera que l'artista va modelar fins als més mínims detalls. Posteriorment, es van fondre en bronze i es van obtenir peces que es van soldar entre si, i se'ls van afegir els tocs finals i aplicacions per aconseguir l'obra acabada.

En el seu treball sobre els Bronzes de Riace, Luigi Spina captura la bellesa de la nuesa en aquestes dues obres mestres antigues. El seu objectiu és crear un diàleg contemporani i ressaltar els contextos en els quals aquestes escultures han modificat el seu significat original.

Aquesta exposició ens convida a apreciar la immortalitat i la fragilitat de la bellesa clàssica a través d'unes imatges captivadores. Les entrades per visitar el Museu i l'exposició poden adquirir-se des d'aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 07 juliol 2023
  • Comparteix