Un dictador a Ciutat Vella
Una ruta del MUHBA pel districte recorre els principals escenaris de les visites de Francisco Franco i ens mostra les empremtes del règim.
Heu passat mil vegades pel davant i, molt possiblement, encara ni sabeu que és un monument de l'època franquista. Sí, a Barcelona el règim dictatorial va deixar empremtes, algunes de ben visibles i d'altres que han deixat el seu rastre a les hemeroteques, on encara es poden reconstruir les visites de Franco.
Tot ho veureu durant una ruta per Ciutat Vella que comença a la plaça de Catalunya i que us duu a conèixer els llocs on el dictador i les autoritats que ell mateix havia designat es feien aclamar per la ciutadania. És Una grande y libre. Escenaris franquistes de Ciutat Vella, que podeu seguir durant dues hores i que us proposa repassar alguns episodis de la història contemporània de la ciutat.
Us guia durat el el recorregut Josep Grau Mateu, doctor en Història i professor a la Universitat Oberta de Catalunya i a IES Abroad Barcelona. Ell va fer el 2017-2018, el curs Relats urbans: teoria i pràctica de l’itinerari històric que organitza el MUHBA i, com a pràctica obligatòria, va dissenyar l'itinerari que ara podreu fer. Va triar aquest tema no només perquè la franquista va ser una de les dictadures més llargues del continent europeu, sinó perquè, de fet, poques rutes de les moltes que es fan a la ciutat toquen aquest assumpte.
Quatre espais barcelonins, la plaça de Catalunya, l’avinguda de la Catedral, la plaça de Sant Jaume i la Via Laietana, estructuren un itinerari que passa per les seus bancàries de la plaça de Catalunya, per l’edifici d’El Corte Inglés, per la seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, per l’edifici Novíssim de l'Ajuntament o bé per la comissaria de policia de Via Laietana, tots espais especialment vinculats amb el franquisme a Barcelona.
Entre un i altre, descobrireu monuments i memorials que potser no identificàveu amb l'època, entre els quals la imatge del bisbe Manuel Irurita que encara hi ha al carrer del Bisbe, el monument als Herois del 1809 (la Guerra de la Independència, a la plaça de Garriga i Bachs) o la inscripció d’homenatge a Primo de Rivera que hi ha al carrer de Santa Llúcia.
Grau us parlarà igualment sobre les visites de Franco a la ciutat (a la imatge, Franco i l'aleshores alcalde José María de Porcioles surten de la Catedral de Barcelona l'any 1970), però també de moments especialment importants, entre els quals els Fets del Palau de la Música de l'any 1960, la manifestació de capellans davant la comissaria de la Via Laietana que, l'any 1966 va acabar amb una càrrega i el distanciament entre part del clergat i la dictadura o bé el discurs que, l'any 1976, va pronunciar al Saló del Tinel l'aleshores rei Juan Carlos I.
Si voleu reviure la Barcelona del franquisme, no us perdeu la ruta Una grande y libre. Escenaris franquistes de Ciutat Vella, però abans consulteu tota la informació i feu inscripció al web del MUHBA.