
Ciència i teatre, per explorar en escena la història de la llum artificial
El Teatre Lliure de Gràcia acull Ferida lluminosa, una conferència performativa a càrrec d'Alexandra Laudo i Heroïnes de la cultura.
No hi ha res més senzill avui dia que prémer un interruptor (o demanar-li a Siri o Alexa, si sou tecnòfils) i veure com la llum omple tots els racons d'una estança. Però això és, de fet, molt nou. Què passava abans que existís la llum artificial? Us contesta el col·lectiu Heroínas de la cultura, encapçalat per Alexandra Laudo a Ferida lluminosa.
Alexandra Laudo és una comissària independent que viu a Barcelona. És fundadora de la plataforma Heroínas de la Cultura, amb la qual ha fet diferents projectes de comissariat. Ha treballat amb plataformes artístiques com Sant Andreu Contemporani (2013-2015), la Sala d’Art Jove (2011) i el Festival Loop (2009-2010) i, entre 2005 y 2012, va dirigir la premsa i comunicacions de la Fundació Antoni Tàpies.
Ara, ens proposa una conferència performativa protagonitzada per ella mateixa que ens parla sobre la història de la llum artificial, utilitzant en aquesta tasca referències tecnològiques, però també filosòfiques, històriques o literàries.
Com es va retratar l'aparició de la llum artificial en les creacions artístiques i tècniques humanes? Passareu de la foguera a la cova i la flama de l'espelma als llums d'oli, de gas i elèctrics. Precisament, la il·luminació elèctrica va ser una de les grans estrelles de l'Exposició Internacional de Barcelona que va transformar completament la muntanya de Montjuïc l'any 1929.
Bombetes, làmpades, llanternes, llums de sostre, fars de cotxe, focus teatrals i fins i tot el llum que hi ha dins la nevera, fins a arribar als rajos catòdics, els leds, l’LCD i el Full HD. Potser és que la nit ha desaparegut i ha deixat pas a una mena de fosca incandescent?
L'espectacle, dins del programa Europa Creativa de la Unió Europea, forma part del projecte Unlock the City!, desenvolupat per una xarxa internacional de teatres acadèmies i universitats que treballen en el territori conjunt entre les arts escèniques i la ciència.
Si voleu que us parlin sobre la llum, veniu a Ferida Lluminosa, al Teatre Lliure Gràcia, però abans consulteu al web la informació al respecte.