Tornar

Santiago Ramón y Cajal

El cervell de Ramón y Cajal

Diverses propostes donen llum al coneixement del cèlebre científic i de l’òrgan que va atraure el seu major interès.

El 17 d’octubre de fa vuitanta-vuit anys, moria Santiago Ramón y Cajal, Premi Nobel de Medicina pels seus treballs per desxifrar l’estructura del sistema nerviós junt amb un altre gran investigador de la seva època, Camillo Golgi. Coincidint amb les proximitats d’aquesta data, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) organitzen algunes activitats al voltant de la figura de Ramón y Cajal i de l’òrgan que més el va fascinar i que encara avui ens amaga moltíssims secrets: el cervell.

Per donar a conèixer el llegat d’aquest gran científic, l’IEC acull el dissabte 22 d’octubre una jornada adreçada principalment a públic familiar i docents. Es tracta de Cajalidades, una trobada que inclou un espectacle i un seguit de tallers per descobrir l’herència humana i científica de Ramón y Cajal, així com la seva faceta artística, gràcies a la qual ens ha deixat una col·lecció de bellíssimes il·lustracions i esquemes sobre les neurones i les parts del cervell. També a l’IEC, el dimecres 26 d’octubre, la neurobiòloga Mara Dierssen pronunciarà la conferència La misteriosa biologia de l’aprenentatge i la memòria. La investigadora del Centre de Regulació Genòmica revelarà què passa dins del cervell perquè les persones puguem aprendre i adquirir nous coneixements, alhora que anem forjant la nostra personalitat i identitat.

D’altra banda, el CCCB, en el marc de l’exposició Cervell(s), acull el curs de quatre sessions Mapes del cervell. El llegat de Ramón y Cajal, compost per xerrades a càrrec de diversos referents de la neurociència. A partir del 24 d’octubre, les sessions permetran aprofundir en la rellevància de la recerca de Ramón y Cajal, considerat àmpliament com el fundador de la neurologia moderna. Encara avui, gairebé cent anys després de la seva mort, les seves troballes són ben vigents i continuen obrint noves portes a la recerca. Els seus treballs junt amb conceptes com la neuroplasticitat, la pèrdua de capacitats cognitives o la relació de l’art amb la ciència ressonaran en les sessions conduïdes per Salvador Macip, Cristina Nombela, Mara Dierssen, David Bueno i Mercè Boada. En totes elles, Ramón y Cajal i el seu cervell seran els principals protagonistes.

Més informació al web de l’IEC i el CCCB.

Data de publicació: Dimarts, 18 Octubre 2022
  • Comparteix