Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Un retrat en blanc i negre mostra un dels protagonistes amb una creu gammada a la solapa pronunciant un discurs a l'estil de Hitler

La banalització del feixisme, portada a l'escenari

Heu anat a visitar com a turistes algun d'aquests camps d'extermini que deixen constància de l'horror nazi? Aquest muntatge teatral es pregunta què busquem exactament quan visitem els escenaris d'aquella tragèdia.

Els actors Jordi Robles i Jorge Velasco són els creadors d'Història d'un fracàs (a la imatge. Foto: Ana Agraz), el muntatge teatral que podrem veure a la sala Dau al Sec del 5 al 9 de novembre i que ens parla sobre els crims del nazisme, però també sobre com veiem aquest episodi fosc de la història de la Humanitat a casa nostra.

Tot comença amb la història d'un performer català que marxa a viure a Berlín i que, a la capital alemanya, sobreviu fent de guia turístic. Porta molts grups de catalans, catalanes i turistes de la resta de l'Estat, que li demanen invariablement d'anar a visitar els antics camps de concentració nazis i que queden fascinats i fascinades pel contacte directe amb els rastres de la tragèdia.

No són els únics. Milers i milers de persones d'arreu del món passen cada any per aquests recintes, d'aquí que l'actor protagonista d'aquest muntatge, un historiador i una pensadora es preguntin en escena què provoca aquesta allau de visitants. És un intent de conèixer millor la Història o potser és simplement una banalització injustificable d'uns fets terribles? Hem fracassat en la tasca de transmetre tot l'horror que va implicar aquest episodi?

El debat performatiu, el gènere documental, la narració i la dramatúrgia es combinen en un muntatge escènic intens i necessari en el qual els i les intèrprets us presentaran els documents clau per entendre aquella època mentre, com a fil conductor de l'espectacle, sentireu les veus d'algunes de les víctimes del règim nazi.

Tot és un intent de fer palesa la necessitat de mantenir viva la memòria i de no banalitzar uns fets terribles, com a única manera de combatre l'odi creixent que està tornant, un cop més, a fer acte de presència en les nostres societats.

Si, com tantes persones arreu del món, heu inclòs un antic camp de concentració en l'itinerari turístic d'alguns dels vostres viatges, aquest muntatge us convida a analitzar les vostres motivacions i a pensar quina responsabilitat té la banalització de l'Holocaust en el renaixement del feixisme. Abans de venir, però, consulteu al web de Dau al Sec tota la informació sobre el muntatge.

Data de publicació: Dimarts, 02 novembre 2021
  • Comparteix