Arts contemporànies i pensament en una nova edició del Festival Clàssics
La natura és el tema central de les propostes que formen part de l'edició d'enguany, que s'estén fins al 21 de desembre.
Joana Gomila, Borja Bagunyà, Sol Picó, Albert Sánchez Piñol, Perejaume... Es poden aplegar més noms imprescindibles en una sola programació? Potser us ho preguntareu quan veureu el programa complet del Festival Clàssics, que en aquesta edició mira al voltant i parla d'un dels grans assumptes del nostre temps: la relació, no sempre gaire equilibrada, entre l'home i la natura.
El festival, una proposta conjunta de La Casa dels Clàssics, una associació dedicada a reivindicar la vigència dels clàssics, i la cooperativa Abacus, té com a escenaris espais de mitja ciutat, entre els quals l'Hivernacle del parc de la Ciutadella, el Jardí Botànic, el CCCB, el Teatre Nacional de Catalunya, La Capella del carrer de l'Hospital, la Sala Beckett, el Dipòsit de les Aigües de la Universitat Pompeu Fabra i el Teatre la Gleva.
Són, doncs, espais teatrals o bé escenaris insòlits i alternatius en els quals es desenvolupa un programa que parla sobre la natura amb el llenguatge dels clàssics. D'entrada, us proposen un seguit d'espectacles literaris al TNC els dies 5 de novembre, 12 de novembre i 17 de desembre (el primer va ser el 22 d'octubre) dedicats a autors i autores com Vicent Andrés Estellés, Joana Raspall o Jacint Verdaguer, a càrrec d'actors, músics i poetes entre els quals Sergi Torrecilla, Nico Roig, Maria Sevilla o Roger Mas.
Al Teatre la Gleva podeu veure fins a mitjan desembre Les bacants, versió d'una de les tragèdies més conegudes d’Eurípides, que ens mostra les contradiccions de la violència, el desig, el gènere o la vida comunitària. Duu el muntatge a escena un repartiment amb Màrcia Cisteró, Antònia Jaume i Marta Ossó, totes tres dirigides per Albert Arribas en un espectacle que va ser premi de la Crítica a Millor Espectacle de Petit Format de l'any 2023. Com de vigent és avui aquesta obra mestra del teatre universal? Aquí us ho mostren.
Un cicle de converses sobre els clàssics (des de Frankenstein fins a Robinson Crusoe, passant per les obres d'Ursula K. Le Guin) amb convidats com Inés Macpherson, Albert Sánchez Piñol i Borja Bagunyà us espera els dies 5, 12, 19 i 26 de novembre a la Sala Beckett. Per la seva part, la Companyia Pagans us porta al Jardí Botànic per representar la seva proposta, Paraules que trenquen ossos, el 9 de novembre... i dins d'un bosc!
Entre les cites imprescindibles, la del 15 de novembre al Dipòsit de les Aigües de la Universitat Pompeu Fabra, amb l'artista Perejaume, que ens ofereix una lectura poètica de L'Escrita text del mateix autor dedicat al riu d'aquest nom que neix de l'Estany de Sant Maurici. A més de Perejaume, en la lectura hi participen Sílvia Bel, Neus Borrell, Sergi Castellà i Arnau Obiols.
Tampoc no us hauríeu de perdre, si us agrada la dansa, la "narració corpòria", és a dir, explicada amb el llenguatge del cos, Les filles de Lilit, dedicada a la persecució delirant de les bruixes i dividit en quatre episodis. Us la porten a escena Sol Picó, Raquel Gualtero, Sonia Gómez, Anna Hierro, Carlota Gurt i la Barcelona Art Orchestra.
Si sou un dels molts lectors i lectores que han passat els ulls per les pàgines escrites per Henry Thoureau, un pensador, escriptor i poeta nord-americà del segle XIX que és una de les grans referències del pensament actual vinculat amb la natura, no us hauríeu de perdre la lectura dramatitzada de Carlos Cuevas de La vida als boscos, el dia 7 de desembre al Jardí Botànic.
Són només algunes de les propostes d'un festival apassionant i amb moltes cares. Si les voleu conèixer totes, consulteu la programació completa del Festival Clàssics i trieu les activitats en les quals voleu participar.