
Un artista de pes al Palau Martorell
L'espai d'art acull una exposició dedicada al desaparegut escultor colombià Fernando Botero, especialment estimat a la ciutat.
A Barcelona, el pintor i escultor colombià Fernando Botero és ben conegut i apreciat, d'aquí que, gairebé un any després de la seva mort, el Palau Martorell li reti homenatge amb una exposició titulada "Fernando Botero. Un mestre universal" que podrem veure a partir del 14 de febrer i que inclou més de 110 obres de l'artista, moltes de les quals inèdites.
Especialment estimat a Barcelona, on el seu Gat gegant i de formes arrodonides s'ha convertit en protagonista de la Rambla del Raval, Botero és, sense dubte, un artista universal i original. La seva aposta visual pel color, la vida i uns volums exagerats conforma un llenguatge únic i personal, perfectament reconeixible a primer cop d'ull. Lina Botero (fotògrafa, poeta visual i filla de l'artista) i Cristina Carrillo de Albornoz són les comissàries encarregades d'introduir-nos en el seu món artístic, en una mostra organitzada en col·laboració amb la Fundación Fernando Botero.
L'exposició inclou obres de disciplines diverses, moltes de les quals procedeixen de col·leccions privades i, per tant, són poc conegudes per a un públic que, ara, té una oportunitat única de gaudir-ne. Veureu escultures, olis, aquarel·les, sanguines (tècnica pictòrica de tons vermells que utilitza l'hematites, una varietat d'òxid de ferro), carbonets i dibuixos a llapis, una diversitat que us farà veure de seguida la riquesa de tècniques i temes de l'univers Botero.
Entre els temes de les obres, l'Amèrica Llatina, el circ, la religió, la natura morta o unes obres mestres de la història de l’art versionades amb gràcia i humor. L'exposició, però, se centra també en la relació de l'artista amb Espanya i Itàlia. I, en la indagació del seu pas per aquests dos països, inclou entre les obres en exposició dues peces especialment interessants que encara no s'havien vist mai a l'estat: la versió de Las Meninas que l'artista tenia penjada al seu estudi parisenc, i un Homenatge a Mantegna, descobert no fa gaire i cedit per un col·leccionista nord-americà.
Tot passa al Palau Martorell, un edifici espectacular que va ser construït en estil neoclàssic per l'arquitecte Joan Martorell i Montells, no gaire amic dels excessos modernistes, entre els anys 1886 i 1900. Els seus murs austers que ja anticipaven les formes del noucentisme, van veure néixer i desaparèixer entitats financeres i empreses de la ciutat. Entre els elements més significatius de l'edifici, una claraboia de tons blaus en la qual predominen les línies rectes i l'ordre en oposició a les corbes i el caos propis del modernisme. Avui, l'immoble acull un projecte cultural d'iniciativa privada a càrrec dels gestors Jesús Rodríguez i José Félix Bentz. Fins ara, aquí s'hi han vist exposicions dedicades a grans artistes universals que van de Joaquín Sorolla a Alphonse Mucha, passant per Marc Chagall, entre molts altres.
Si no us voleu perdre l'exposició "Fernando Botero. Un mestre universal", aneu comprant l'entrada i veniu al Palau Martorell, però abans consulteu al web de l'espai tota la informació sobre la mostra.