
De les arrels al cel
Cementiris de Barcelona i l’Institut Botànic organitzen una Ruta de la botànica funerària pel cementiri de Montjuïc.
Quines són les plantes i els arbres més habituals als cementiris? Quin sentit té la seva presència en recintes com aquests? De totes aquestes coses us parlaran durant una Ruta de la botànica funerària que us convida a veure el Cementiri de Montjuïc d’una altra manera: a partir de les plantes que hi viuen. Us esperen el diumenge, 27 d’abril.
L’activitat és organitzada per Cementiris de Barcelona, responsable de la gestió dels recintes funeraris de la ciutat, i l’Institut Botànic de Barcelona, un centre integrat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i el Consorci Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Un expert en el tema us durà a passejar pel cementiri i de seguida us parlarà sobre Principis de botànica funerària, una obra publicada l'any 1885 per l’advocat i escriptor barceloní Celestí Barallat. És una de les principals contribucions a la configuració de l’ideal del cementiri enjardinat. L’obra aplega grans coneixements botànics, però també molt coneixement clàssic i de la simbologia.
Aquí us parlaran, seguint les passes d’aquest autor, sobre un món vegetal que, vist amb els ulls dels homes, pren significats nous. Més enllà d’aquest xiprer que clava les arrels a terra per projectar-se cap al cel, descobrireu perquè a un cementiri trobareu unes plantes concretes i no unes altres.
Però la vegetació no només creix del terra, sinó que també es manifesta, en pedra, en molts panteons i conjunts escultòrics funeraris que esquitxen el Cementiri de Montjuïc i que, també en aquest cas, tenen un aspecte decoratiu, però també transmeten un missatge o expressen una esperança.
Si voleu descobrir la cara vegetal d’un recinte funerari, no us perdeu la visita guiada Ruta de la botànica funerària, però abans consulteu al web de Cementiris de Barcelona tota la informació sobre l’activitat i compreu l’entrada.