Arquitectura d'ahir i d'avui en una antiga fàbrica tèxtil
Unes visites comentades a l'edifici de CaixaForum ens mostren tant l'edificació original com la intervenció contemporània.
Un viatge al passat de la ciutat, un paisatge singular, un recorregut per l'arquitectura contemporània... Tot això i algunes coses més són les vistes comentades Modernisme i modernitat, que s'organitzen a CaixaForum. Les pròximes són els dies 24 de novembre i 8 de desembre.
Tot passa en un dels grans equipaments culturals de Montjuïc que està situat a la falda de la muntanya, on entre els anys 1909 i 1912, l'empresari tèxtil Casimir Casarramona es va fer construir una fàbrica que substituís l'original, al Raval, que s'havia quedat petita. Li va encarregar a Josep Puig i Cadafalch que, a més de ser un dels arquitectes modernistes més coneguts, va ser un pioner en l'estudi de l'art i de l'arquitectura medievals i va establir els principis que s'havien de seguir per recuperar edificacions antigues.
Amb aquest bagatge, no és estrany que l'estil de l'edifici que va construir per a Casarramona a Montjuïc fos un equipament d'aspecte neogòtic, com podem veure avui. Com era habitual durant el modernisme, Puig i Cadafalch va treballar amb tot d'artesans que feien servir materials i ornamentacions en maó vist, ceràmica, forja i vidre, a la recerca d'una poètica modernista.
Aquesta poètica modernista i aquest estil que feia pensar en temps medievals havien de ser compatibles, però, amb un espai en el qual les protagonistes havien de ser les noves i avançades maquinàries industrials. No era gens habitual donar un estil tan artístic a un immoble fabril, d'aquí que la Fàbrica Casarramona aixequés una gran expectació entre la ciutadania.
Tot us ho explicaran durant la vista guiada al recinte, durant la qual us mostraran també la façana principal original de la fàbrica, que no correspon a l'accés actual, per la planta inferior. Va ser una de les propostes de l'arquitecte japonès Arata Isozaki, autor de l'estructura de vidre i acer, per al nou edifici. De la reforma de l'antiga fàbrica es van fer càrrec els arquitectes Roberto Luna, Francisco Javier Asarta i Robert Brufau.
Si ho voleu veure tot per vosaltres mateixos, veniu a una visita guiada que acaba amb vistes de la ciutat i visitant també el bosc vertical del centre, un espai de vegetació que inclou fins i tot arbres.
Si voleu conèixer millor que ningú l'antiga Fàbrica Casarramona o l'actual CaixaForum, veniu a la visita guiada, però abans consulteu la informació sobre les visites al web del centre d'art de Montjuïc.