Tornar

Un dibuix de Ramon Álvarez Arza mostra un grup d'arqueòlegs treballant

Arqueologia urbana a la UB

La Universitat de Barcelona impulsa el projecte ArqueUB, que dona a conèixer la tasca dels professionals de l'arqueologia en un camp de pràctiques al cor del Raval.

Voleu saber com treballa un arqueòleg o una arqueòloga? Doncs no us caldrà anar a Egipte ni visitar un país exòtic per veure'ls en acció, Només cal que us acosteu al Campus d'Humanitats de la UB, al darrere de la facultat de Geografia i Història del Raval, per descobrir el vostre passat sense haver de moure-us de lloc. És ArqueUB (a la imatge, una il·lustració de Ramon Álvarez Arza), una activitat que us convertirà en arqueòlegs per una estona.

Tot té com a escenari el camp de pràctiques del grau d'Arqueologia de la UB, un espai que amaga restes d'èpoques diverses que ens permetran saber com vivien en uns altres temps els i les habitants de la zona. Situat en un espai que estava als afores de la ciutat romana, a uns sis-cents metres d'una de les portes d'accés, per aquí passava un camí que, a partir del segle XIII i amb el creixement ràpid de la ciutat fora muralles, es va començar a omplir d'establiments de ceramistes, vidriers i altres artesans. L'edifici que subsistia en aquest solar va acollir un d'aquests tallers amb una història llarga que es va acabar quan l'immoble va ser enderrocat l'any 2005. Posteriorment, amb la instal·lació a la zona de la UB, l'espai es va convertir en un camp de treball d'arqueologia.

Voleu saber què s'hi va trobar? Doncs hauríeu de venir, els dies 12 o 19 de juliol, de 17 a 18 h, a aquest espai, on un arqueòleg conduirà un grup de màxim 25 persones, els parlarà sobre com és la feina de les persones que es dediquen a l'arqueologia i els explicarà què s'ha trobat en el subsol d'aquest espai.

Estudiants preuniversitaris (joves que hagin cursat quart d’ESO o primer de batxillerat) són els destinataris d'una segona activitat que es desenvolupa de dilluns a divendres entre els dies 18 i 26 de juliol i que, en diversos torns, entre el 8 de juliol i el 2 d'agost, permet als i les joves fer d'arqueòlegs, conduïts per estudiants d'arqueologia.

Organitzen la proposta d'ArqueUB un equip de professionals, entre els quals Josep M. Gurt i Esparraguera, catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de Barcelona i director del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia en diferents períodes, que és un expert en l’arqueologia del primer cristianisme; Xavier Mangado Llach, professor agregat del Departament de Prehistòria i Arqueologia i especialista en la Prehistòria; i Maria Àngels Petit Mendizábal, professora titular de Prehistòria del Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia i gran experta en la difusió del patrimoni arqueològic.

Si voleu saber com treballa un arqueòleg o fer per una estona d'arqueòleg aficionat, no us perdeu les activitats del programa ArqueUb de la Universitat de Barcelona, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.

Data de publicació: Dimecres, 19 Juny 2024
  • Comparteix