Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Una de les escultures de Fasching.

Una travessia per l’obra de Lois Fasching

El Castell de Montjuïc acull la mostra de l’artista tirolès que indaga sobre l’expedició que va suposar la primera circumval·lació del globus terraqüi, a Global 500

Què va significar la primera circumnavegació al món fa cinc-cents anys? Lois Fasching (1957) reflexiona al voltant d’aquesta idea i en fa una proposta artística que es pot visitar a l’exposició Global 500, fins al 25 de setembre, a les antigues casernes del Castell de Montjuïc. La mostra s’ha fet en col·laboració amb el Museo La Neomudéjar i amb el suport del Foro Cultural de Austria en Madrid. Us la perdreu?

Lois Fasching proposa un nou enfocament sobre l’expedició que va iniciar Fernando Magallanes i va concloure Juan Sebastián Elcano, entre 1519 i 1522, i que va suposar la primera circumval·lació de la Terra. Gràcies a la recerca i la documentació sobre la gesta d’Elcano, basada en testimonis i diverses fonts, elimina l’èpica del viatge i n’exposa les dificultats i les misèries que van experimentar els implicats a causa de malalties, guerres, fam i naufragis. Les condicions van ser terribles, ja que, de cinc naus i dos-cents homes, només van sobreviure la nau Victòria i divuit mariners. A més, malgrat que l’esdeveniment va significar un avanç marítim, al mateix temps, va representar l’inici del passat colonial a Europa. 

Per mitjà d’un conjunt escultòric de fusta, Lois Fasching exposa la seva mirada sobre aquests fets a partir d’homes que van participar en l’expedició i revisita la memòria fragmentada i distorsionada sobre l’esdeveniment, malgrat que és innegable el fet que van arribar-hi. Són figures presents en la memòria europea i, dins del cicle, hi ha dos protagonistes, Juan Sebastián Elcano i el cronista Antonio Lombardo (Antonio Pigafetta). Però l’artista tirolès, a banda de retratar homes poderosos com Carles V, papes, bisbes o expedicionaris, també dona veu i protagonisme a persones originàries de les terres visitades, els pobles selknam, les nenes de les Moluques, dones de les illes de les espècies, entre d’altres. Per a les escultures Fasching utilitza fusta del til·ler, un material que mostra la cruesa del tot el que està vinculat amb l’expedició. Dins l’exposició, també assoleix protagonisme la cartografia de la ruta oberta o les naus que van sortir de Sanlúcar de Barrameda.

Global 500 s’ha exposat a ciutats europees com Brussel·les, Madrid o Bilbao i, si voleu visitar-la a Barcelona, teniu temps fins al 25 de setembre. Descobriu la proposta artística de Lois Fasching per mitjà d’una nova mirada a partir del conjunt escultòric. A més, si visiteu la mostra, podreu visitar les antigues casernes que l’acullen. El preu de l’entrada és de 9 € (els diumenges a la tarda són gratuïts a partir de les 15 h) i si voleu comprar-les podeu fer-ho des del web del Castell de Montjuïc

Data de publicació: Divendres, 01 Setembre 2023
  • Comparteix