Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Detall de l'obra Cançó de Bohèmia, d'Alphonse Mucha

Art nouveau en estat pur

Una exposició segueix l’evolució de l’inconfusible estil gràfic d’Alphonse Mucha a través de 80 obres desbordants de bellesa, entre anuncis publicitaris i panells decoratius.

Ho explica Maria Palau a les pàgines del diari El Punt Avui: “Just quan fa 125 anys que el polifacètic artista txec Alphonse Mucha (1860-1939) va visitar Barcelona, el Palau Martorell s’ha embellit amb 80 de les seves obres per a una exposició que farà les delícies dels nombrosos fans d’aquest referent de l’art nouveau”. La seva obra va inspirar el modernisme quan tot just començava a obrir els ulls i va crear un estil propi: la marca Mucha, caracteritzada per les composicions harmòniques, les formes sinuoses i sensuals, les línies orgàniques i una paleta de colors esmorteïda.

La mostra, que es titula Alphone Mucha, la recerca de la bellesa es pot visitar fins al 15 d’octubre, està comissariada per Tomoko Sato i es nodreix del fons de la Fundació Mucha. És la segona proposta que programa aquest nou equipament cultural privat després d’obrir les portes amb Sorolla, caçant impressions, i abans no hi arribi el següent convidat: Marc Chagall.

Quan Alphonse Mucha va passar per Barcelona el 1898 –de viatge per la península per crear un llibre d’il·lustracions que mai no va veure la llum–, ja feia tres anys que era famós a París gràcies al cartell que va fer de l’obra Gismonda per a l’actriu Sarah Bernhardt. “M’acabes de fer immortal”, li va dir la diva a l’artista.

El pòster de Gismonda hi és present, al costat de molts altres encàrrecs de publicitat per a marques comercials i de tota mena d’embolcalls d’objectes, com ara capses de galetes i perfums.

La mostra es divideix en tres seccions temàtiques. Les dues primeres –anomenades Les dones, icones i muses i Le Style Mucha, un llenguatge visual– destaquen la seva aportació a l’art nouveau a la capital, mentre que la tercera –La bellesa, el poder de la inspiració– gira entorn de la seva evolució després de tornar a terres txeques.

Nascut a la Moràvia sota domini de l’imperi austrohongarès, Mucha va posar el seu art al servei de les idees independentistes que van fer-se realitat el 1918. Reprenent la narració de Maria Palau, “aquell any va pintar l’oli Cançó de Bohèmia, que s’ha incorporat al Palau Martorell en una estança en què també llueix en una projecció d’imatges en excel·lent resolució la seva obra mestra L’epopeia eslava, integrada per vint llenços pintats entre 1912 i 1926”. Dissortadament, l’autor “va ser perseguit amb acarnissament pels criminals del règim de Hitler i va morir poc després que fos arrestat i interrogat per la Gestapo”.

L’entrada a l’exposició val 14 euros i es pot adquirir en línia clicant aquí.

Data de publicació: Divendres, 21 juliol 2023
  • Comparteix