Aquest lloc web fa servir cookies pròpies i de tercers per millorar l’experiència de navegació, i oferir continguts i serveis d’interès.

En continuar la navegació entenem que s’accepta la nostra política de cookies.

Tornar

Fotografia d'una escena de l'obra, captada per Nebojsa Babic

L’altra història dels mites femenins

Seguint l’estela de Marguerite Youcernar, el TNC revisa la versió oficial sobre el paper primigeni de les dones en la cultura clàssica per tal d’il·luminar-ne el futur.

El 15 i 16 de juny, la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) acollirà la representació de Focs/Vatre, un espectacle dirigit per Carme Portaceli que està basat en Feux, de Marguerite Yourcenar: un llibre d’aforismes, poesia en prosa inspirada en la mitologia grega i entrades fragmentàries de diari que fan al·lusió a una història d’amor.

Quan el va escriure, a mitjan dècada de 1930, la seva autora va apuntar-ne a l’inici: “Espero que aquest llibre no es llegeixi mai”. A cavall entre la confessió directa i la neurosi, Feux revela la crisi interior causada pel fracàs amorós de Yourcenar amb el seu editor, André Fraigneau.

Per tal d’interpretar les convulsions del seu temps, la novel·lista francesa va revisar el concepte de l’amor a través de personatges clàssics com Clitemnestra, Antígona o Safo. Tot plegat fa d’aquesta obra “una de les més belles i valentes” de la seva extensa bibliografia.

Ara, María Velasco n’ha fet l’adaptació per oferir una potent relectura dels clàssics amb molt d’humor i una gran contemporaneïtat. Es tracta d’una coproducció del TNC i el Yugoslav Drama Theatre. La peça, que aterra a Barcelona després d’estrenar-se a Belgrad i de passar pel festival Finisterra de Porto, compta amb un equip artístic mixt i un repartiment format per set intèrprets serbis i l’actriu catalana Rosa Renom. En conseqüència, l'espectacle es desenvolupa en català i serbocroat amb subtítols en català. Vet aquí per què el nom de l'obra es desdobla també en les dues llengües. 

Per Carme Portaceli, “a vegades els mites ens parlen amb paraules confuses sobre el futur” i “només la consciència i aquests miralls ens ajudaran a comprendre i a superar el sofriment” provocat per una lectura tradicional, interessada i esbiaixada del món i les emocions. Segons la directora de l’obra i del TNC, “Yourcenar és una transgressora”, ja que “va explicar-nos una altra Història que avui, sense tantes pors, veiem molt més real que la que ens explicaven”.

L’entrada per veure Focs/Vatre costa 24 euros i es pot adquirir de forma anticipada en aquest enllaç.

Data de publicació: Divendres, 09 Juny 2023
  • Comparteix