Tornar

Aquest espectacle és molt poc convencional

03/07/2024 - 12:45 h

Ajuntament de Barcelona

Un seguit de propostes programades al Grec desafien les convencions teatrals. Repetim una escena cent cops?

 

En la programació del Grec 2024 Festival de Barcelona trobareu, com és habitual, tota mena de propostes, algunes de prou convencionals, però que han trobat la raó de ser en aspectes diferents dels de la innovació. D’altres, en canvi, són completament diferents de tot el que heu vist. Encapçala la classificació d’espectacles poc convencionals del Grec un dels principals d’enguany: The second woman. Cita al Teatre Lliure Montjuïc en algun moment entre les 18 h del dia 6 de juliol i les 18 h del 7 de juliol.

Recordeu que The second woman és una versió del muntatge original que van estrenar a Austràlia i van portar amb gran èxit a Londres, entre altres capitals, Nat Randall i Anna Breckon, les dues responsables d’un espectacle que és, en realitat, un tour de force actoral per a la protagonista, que representa una mateixa escena un cop i un altre durant les vint-i-quatre hores d’un dia, en cada ocasió amb un company d’escena diferent. Unes càmeres de televisió segueixen els protagonistes, de manera que l’acció es veu tant a ull nu com a la pantalla.

A les representacions barcelonines, tindreu sobre l’escenari la María Hervás, una actriu que coneixeu del teatre, del cinema i de la televisió i que ha acceptat el repte d’estar-se tot un dia treballant. Representarà la mateixa escena, amb variacions, ja que la improvisació és un element present en la proposta, però cada cop amb un actor que no s’assemblarà gens a l’anterior. Alguns seran actors professionals que han acceptat formar part de l’experiència, i alguns altres són simplement persones com vosaltres que s’han ofert voluntàries. 

Ja veureu que el gènere amb el qual s’identifiquen o no els protagonistes masculins del muntatge i la seva manera de veure les relacions entre els homes i les dones tenen molt a veure amb l’experiència. Compreu una entrada i us indicaran el ventall horari durant el qual podreu accedir al recinte teatral on es representa The second woman. Mireu-vos l’escena unes quantes vegades, veieu com canvia segons el partenaire de María Hervás i, quan us haureu cansat, sortiu a estirar les cames una estona abans de tornar a entrar.

Per descomptat, The second woman és possiblement l’espectacle més radicalment diferent d’aquesta edició del Grec Festival de Barcelona, però no és l’únic que subverteix les normes escèniques.

Veniu, per exemple, a veure La calidesa (del 9 a l’11 de juliol, al Teatre Lliure Montjuïc), una creació dels balears Marta Barceló i Tolo Ferrà que no transcorre, com la major part de propostes teatrals que podreu veure al Grec en un escenari sinó… dins d’una caixa o d’unes quantes. I és que aquests creadors han disposat uns escenaris minúsculs que podreu veure sols o íntimament acompanyats i que us expliquen a cau d’orella, cadascun, una història de solituds i afectes.

Tampoc no podeu esperar un espectacle convencional d’El Conde de Torrefiel, la companyia que, després d’enlluernar el públic l’any 2022 amb Una imagen interior, ara, a la nova creació titulada La luz de un lago (del 19 al 22 de juliol al Teatre Lliure Montjuïc), juguen amb la sinestèsia i prenen com a base de l’espectacle els sons i el que ens suggereixen.

El Hamlet. En els plecs del temps que porta Cristiane Jatahy al Teatre Lliure Montjuïc els dies 24 i 25 de juliol farà servir també (com The second woman) les càmeres de televisió per oferir perspectives noves sobre un heroi shakespearià que, aquest cop, no és heroi sinó heroïna.

Més experiències diferents? Si sou fans de La taronja mecànica, la novel·la d’Anthony Burgess en la qual es va basar el film de Kubrik, no us perdeu la performance de Candela Capitán Moloko Vellocet, que recrea el bar on es trobaven els joves ultraviolents de la novel·la. La performance s’activa els dies 7, 11 i 13, els millors per venir-la a veure.

Finalment, a l’Antic Teatre us espera un últim i poc convencional espectacle, Alusinasons, que és una mena de concert etílic. I és que el protagonista, Jaume Clotet, posa en perill la seva salut consumint alcohol en escena i convidant els espectadors a afegir-se a una mena de botellada escènica durant la qual les aptituds de l’artista s’aniran veient afectades per la ingesta alcohòlica. No ho proveu a casa, millor veniu a la sala de Verdaguer i Callís del 18 al 28 de juliol.

Si no us voleu perdre alguns dels espectacles més sorprenents del Grec, consulteu la programació completa i feu la vostra tria.