Tornar

Mirar, gaudir i pensar, amb el nou Barcelona Districte Cultural

26/09/2024 - 11:15 h

Ajuntament de Barcelona

Propostes d’arts escèniques, visuals, audiovisuals i de pensament omplen els centres cívics i espais culturals de la ciutat.

Comença el cicle de tardor del programa Barcelona Districte Cultural, però aquest cop amb un plantejament nou que implica activitats per veure, per gaudir de les arts vives, per emocionar-se amb el millor cinema o per pensar una estona, ja que entre les propostes hi ha tant funcions teatrals o música en viu com d’arts visuals, cinema o activitats de pensament. 

L’objectiu és fer cultura als barris, dotar de programació estable i de qualitat els diferents territoris de la ciutat, oferir suport al sector cultural i artístic en facilitar-los un circuit estable d’exhibició i fer que el públic s’impliqui i acabi participant en la programació. La programació de cada espai no està determinada de manera centralitzada, sinó que la decideix cadascun dels equipaments.

És, doncs, una aposta per la cultura de proximitat, en la qual no és tan important que a cada edició augmenti la xifra de públic com el fet que les persones que no són usuàries habituals de cultura s’acostin a un equipament.

El que abans era l’oferta bàsica del Barcelona Districte Cultural passa ara a ser una part del total i s’aplega sota el nom d’Escena. És el circuit d’arts escèniques de la Xarxa de Centres Cívics, amb propostes de teatre, dansa, circ i música en directe. 

A més de passis específics per a escoles i instituts i d’activitats com xerrades i debats, Escena programa funcions inclusives, amb subtitulació, interpretació en llengua de signes catalana i bucle magnètic en escenaris completament accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.

En aquesta edició de tardor, el cicle Escena proposa prop de 230 funcions de lliure accés repartides entre 34 escenaris de la ciutat. Així, veureu muntatges que igual us parlen sobre la violència obstètrica (Malparida, de La Maièutica Produccions) o l’abús sexual infantil (La Muda, de Marina Guiu Almenara i el Colectivo Hartístico) com sobre el racisme i el masclisme arrelats en la nostra societat (Tituba, bruixa, negra i ramera, de Periferia Cimarronas). Propostes de teatre visual i poètic com les de Dora Cantero (El tiempo de las tortugas) o Guillem Albà (Ma solitud), monòlegs com el de Diana Pla Solina a Mis cosas y yo o musicals com Black Side Story són algunes de les propostes, igual que El gegant del Pi, de Pau Vinyals o espectacles de circ com les Charlas de Azucarillo, de la companyia Las Couchers, Gran Sonata, de la cia. Le Puant, Lady Panda, de Lara Poch i Mumusic i Ex-libris, de la companyia Voël.

Espectacles de dansa amb la Cia. The Roots, Nomad Dance Collective i el flamenc innovador de Cristina López, Isabelle Laudenbach i Carmen Muñoz a la molt femenina Neo són algunes propostes més relacionades amb les arts del moviment, igual que Rel i Grapa, dels germans Víctor i Raúl Pérez Armero i altres creacions d’artistes com Júlia Godino i Alexa Moya o de Lorena Nogal.

La música en directe porta al Barcelona Districte Cultural aquesta tardor des de l’indie-pop de Matilda Miranda; el jazz d’Alba Careta; les cançons de la cantautora Lia Sampai; el maridatge de fado, pop i jazz que fan Névoa i Vicenç Solsona o les melodies pop de Tronco, fins al projecte musical de la Conxita i el Fermí Herrero o les propostes de les bandes The Rhythm Treasures i The Slingshots.

Espectacles familiars de circ, teatre i música que apropen les arts vives al públic més jove amb companyies com Petit Bonhom (que presenten Cocoué) o Fes-t’ho com vulguis (La mama dels arbres) entre moltes més, formen part també de Barcelona Districte Cultural.

El cinema té el seu espai en el cicle Pantalla, en el qual es poden veure pel·lícules, però també participar en activitats com taules rodones o presentacions. Aquesta tardor podreu veure films com ara As bestas, Sala de profesores o Robot Dreams, entre d’altres, incloent-hi les sessions Petit Cine Club arrendase als espectadors més menuts.

El nou Barcelona Districte Cultural, però, també programa exposicions, amb el títol de Temporals. Dins del cicle, que ja va per la tercera edició, aquesta tardor, podrem veure en vuit centres cívics de la ciutat exposicions d’artistes com Miquel Garcia, Núria Nia, Mònica Roselló i Jordi Guillaumet, Fabrizio Contarino i el Col·lectiu Hamaca.

Argumenta, el programa de la Xarxa de Centre Cívics de Barcelona dedicat al pensament s’afegeix també a Barcelona Districte Cultural, dins del qual s’organitzen onze xerrades úniques, en vint-i-quatre sessions diferents en sis centres cívics. Allà podreu sentir pensadors, professors, periodistes i activistes com Aina Tarabini, Miquel Missé, Jordi Armadans o Josep Maria Ganyet.

Si no us voleu perdre les noves propostes culturals gratuïtes del cicle Barcelona Districte Cultural, consulteu tota la informació al web.

Més informació