Tornar

L’IMPD i l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) presenten el nou Pla d’Accessibilitat de Museus

21/06/2024 - 11:40 h

Ajuntament de Barcelona

L’IMPD i l’ICUB col·laboren en la creació d’un nou pla sectorial d’accessibilitat dels 31 espais museístics de l’Ajuntament de Barcelona amb vigència fins al 2030 i amb un pressupost de més de 500.000 euros.

El nou Pla d’Accessibilitat actualitza les diagnosis realitzades en els últims cinc anys i té com a objectiu assolir els estàndards requerits per la normativa vigent i pel nou Codi d’Accessibilitat de Catalunya. La presentació institucional s’ha celebrat el dijous 20 de juny al Born Centre Cultural i ha estat dividida en dues parts: una dirigida a professionals i una segona al públic.

Els professionals dels museus municipals, així com altres integrants de la Taula d’Accessibilitat de Museus han pogut gaudir d’un taller pràctic. Mentre que la part pública de l’esdeveniment, ha ofert un espai de diàleg i intercanvi d’experiències entre les entitats de persones amb discapacitat que col·laboren amb el Museu Etnològic i el Parc del Monestir de Pedralbes. La conversa ha permès compartir bones pràctiques i identificar noves oportunitats per millorar l’accessibilitat en els espais culturals.

El nou Pla d’Accessibilitat

El Pla incideix a 31 espais museístics de la ciutat gestionats per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) on s’inclouen museus, arxius, centres patrimonials, centres d’exposicions  i els espais vinculats al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). El document té un calendari d’actuacions previst fins al 2030 i compta amb un pressupost total de 525.000 euros.

El Pla, emmarcat  dins del Pla d’Accessibilitat Universal de Barcelona (2016-2026) i del Pla de drets culturals de Barcelona, s’articula entorn de quatre grans conceptes i àmbits de millora:

Accessibilitat física: tot i que el diagnòstic indica que la majoria d’equipaments són accessibles, es detecta que els taulells d’atenció al públic presenten dificultats d’accés per la seva alçada. Es destaca que la majoria dels lavabos adaptats són practicables i un gran nombre d’itineraris resulten accessibles o practicables.

Accessibilitat auditiva: es valora positivament la disponibilitat d’interpretació en llengua de signes en les visites guiades. En aquest sentit, els elements amb major necessitat de millora són el bucle magnètic, la senyalització lluminosa que indica les sortides d’emergència i el sistema de sol·licitud d’ajuda en els banys.

Accessibilitat visual: es ressalta el volum de disponibilitat de visites guiades per a persones amb discapacitat visual, així com els materials impresos adaptats pel que fa a la tipografia de lletra i al contrast amb el fons. Tanmateix, s’identifica una manca de plànols, maquetes i peces tàctils, així com de la disponibilitat d’informació en Braille.

Accessibilitat cognitiva: el principal element a millorar és la disponibilitat de materials en format de lectura fàcil. En aquesta línia, es detecta la necessitat que hi hagi informació bàsica en formats tradicionals, perquè alguns públics poden tenir dificultats per a utilitzar codis QR, per exemple.

La regidora de Salut, Persones amb Discapacitat i Estratègia contra la Soledat, Marta Villanueva, ha declarat que “la ciutat ha destinat molts esforços a l’eliminació de les barreres arquitectòniques i ha fet una forta inversió pública per millorar els accessos als edificis i les circulacions interiors. Amb aquest pla donem una passa endavant i fem front a nous reptes. Volem ampliar el nostre compromís amb l’accessibilitat física dels edificis i seguir avançant en l’accessibilitat comunicativa”.

Villanueva també ha ressaltat la importància de la participació activa del col·lectiu de persones amb discapacitat en l’elaboració del pla: “una aportació indispensable que ens ha permès incorporar idees aprofitant les diferents mirades del col·lectiu i sumant les diverses sensibilitats per fer espais museístics accessibles”.

Per la seva banda, el regidor de Cultura i Indústries Creatives, Xavier Marcé, ha destacat que l’accessibilitat és una qüestió de drets, dignitat i justícia: “un museu que no és social, no és un museu”. Marcé ha afegit que “les ciutats han de deixar de ser una realitat immutable a la qual les persones amb discapacitat s’han d’adaptar i convertir-se en un element transformable que doni resposta a la seva diversitat funcional. Les persones amb discapacitat són consumidores però també oferidores de cultura”.

Consulta el Nou Pla d’Accessibilitat de Museus a la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona.

Col·laboració entre l’IMPD i l’ICUB

L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i l’Institut de Cultura de Barcelona col·laboren des del 2009, l’any en què van fer el primer diagnòstic conjunt sobre les condicions d’accessibilitat als centres culturals. L’objectiu de la col·laboració és garantir la màxima inclusió en l’oferta cultural dels museus i la participació de tots els públics.

Des d’aleshores, les dues entitats treballen conjuntament per a formar i sensibilitzar el personal dels museus en termes d’accessibilitat i de les necessitats de les persones amb discapacitat. De la mateixa manera, la col·laboració impulsa la millora dels recursos museogràfics i tecnològics dels centres. A més, l’IMPD ofereix assessorament sobre l’accessibilitat en el disseny de les exposicions i de l’arquitectura dels nous museus.

Consulta tota la informació a la pàgina web de l’Ajuntament de Barcelona.