Tornar

Liceu i DHub, aliats en la creació de microòperes contemporànies

01/07/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

Una experiència de col·laboració entre el Gran Teatre de la Rambla i centres de formació ens descobreix els nous professionals de la creació i la producció que treballen a la ciutat.

El Gran Teatre del Liceu i el Disseny Hub Barcelona (DHub) són els productors d’Òh!pera, una proposta artística que podreu veure entre els dies 12 i 14 de juliol en el marc del Grec 2024 Festival de Barcelona i que implica tot de nous talents de la ciutat i centres docents, en una aposta pels protagonistes del món escènic barceloní de demà. Ells i elles han escrit, compost i posat en escena tres microòperes contemporànies: Eliza, Azul como una naranja i Contradir la nit.

Òh!pera no és cap projecte nou, sinó que va néixer fa tres temporades per tal de ser una porta d’entrada dels joves valors de la creació al món de l’òpera. Compositors, llibretistes, directors d’escena, cantants, músics, il·luminadors, alumnes d’escoles de disseny… Tots i totes han estat convidats a crear tres òperes contemporànies, de trenta minuts cadascuna, que es representen, en una única vetllada, en tres espais inusuals del Gran Teatre del Liceu. Àlex Ollé, artista resident, ha fet de director artístic d’aquest projecte.

Així, a Contradir la nit (Sala d’assaig Mestres Cabanes) acompanyareu una parella en un viatge per la Barcelona més fosca i canalla. Li posa música Montserrat Lladó, dirigeix la posada en escena la Marta Gil Polo, es fa càrrec del llibret Martí Sales i, de la il·luminació, els i les estudiants de l’Institut del Teatre. El disseny de l’espai, el vestuari i el  vídeo, finalment, és cosa d’EINA, Centre Universitari de Disseny i Art.

Continueu recorrent el teatre i, al box de l’escenari, trobareu l’espai de representació d Azul como una naranja i el cosmonauta protagonista, un ciutadà soviètic que assisteix des de l’espai a l’extinció de la Unió Soviètica. Ha compost la música Guillem Palomar, n’ha fet el llibret Laura Ferrero i ha dirigit la proposta Ester Guntín (autora de la coreografia Quiso negro, que també es pot veure al Grec). La il·luminació és novament cosa dels i les alumnes de l’Institut del Teatre i el disseny d’espai, vestuari i vídeo, de BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny.

Finalment,a Eliza us parlaran d’una dona que descobreix que la seva parella és una intel·ligència artificial capaç de controlar els seus pensaments. És una composició musical de Ferran Cruixent que té un llibret de Pau Miró, direcció d’escena de Pol Roig Valldosera, un disseny de l’espai, vestuari, vídeo a càrrec dels i les alumnes d’Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona, i il·luminació dels i les estudiants de l’Institut del Teatre, amb la col·laboració de Fabra i Coats. El podreu veure al Foyer.

El projecte, promogut en aquesta tercera edició pel Gran Teatre del Liceu i la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona mitjançant el Disseny Hub Barcelona (DHub), té l’objectiu de fomentar l’experimentació i aprenentatge dels joves estudiants de diferents disciplines del disseny de la ciutat a través d’una experiència real de creació operística.

Si no us voleu perdre Òh!Pera, veniu al Gran Teatre del Liceu, però abans consulteu al web la informació sobre la proposta.

Més informació