Tornar

L’aigua, protagonista

31/05/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Un cicle d’espectacles i activitats a la Fundació Julio Muñoz Ramonet reflexiona sobre la relació de l’aigua amb l’art.

 

Dansa, música, performance, clown… Amb tots aquests llenguatges us parlaran aquests dies a la Fundació Muñoz Ramonet sobre l’aigua. Són les activitats que formen part del cicle Aigua, water, eau, del qual podreu gaudir als jardins d’aquest espai, entre el 6 de juny i el 26 de juliol.

La Fundació és fruit del llegat de l’industrial Julio Muñoz Ramonet que, en morir l’any 1991, va deixar disposat que el palauet que posseïa al carrer de Muntaner, així com la col·lecció d’art que acollia i els jardins, passessin a mans d’una fundació, sota el patronat de la ciutat de Barcelona.

Així han tornat a mans públiques l’edifici i un jardí deliciós que, en aquest temps de sequera, acull ara tot de reflexions artístiques que tenen un tema comú: aquesta aigua que tan escassa és i que és un tresor d’un valor incalculable per a la humanitat.  I és que l’aigua farà florir les plantes del jardí, però aquest estiu també ens portarà moltes mostres de dansa, cinema documental, performances, diàlegs, pintura i tallers.

Tot comença el 6 de juny (si no s’indica el contrari, tots els espectacles comencen a les 20 h) amb Natalia Jiménez i Arnau Millà, que interpreten l’espectacle de dansa Serà paisatge i després ofereixen un taller participatiu. Un altre taller, aquest de dansa i a càrrec d’Anna Katalin (Cossos d’aigua) us espera el dia 13 de juny. Torneu el 20 de juny  i podreu assistir a un espectacle de dansa titulat A beira d’agua, de otro lado de mi a càrrec de Dasha Lavrennikov i Rafael Rocha. És, ja ho veureu, un diàleg entre la dansa, la música experimental i les arts tèxtils.

Si preferiu una performance experimental, no us perdreu el dia 21 de juny la proposta de Patxi Valera i Estíbaliz Espinosa Aquaverso: lo que fluye | lo que arde. El centre de la proposta és un instrument electrònic activat mitjançant percussió líquida que proporciona sons cent per cent orgànics.

Espectacles de dansa com And it rained for thousands of years, de Manon Duquesnay amb Dasha Lavrennikov, Roberta Ruggerio i Rafael Roch (27 de juny) o experiències de pintura performativa com Papers d’aigua, de Jaume Amigó i Go Sans (4 de juliol) formen part de la programació, que també té moments familiars com el que protagonitza la clown La Toli el 6 de juliol al migdia (12 h). És On, com, aigua?, proposta que deixa clar als infants i les seves famílies la importància de l’aigua en el nostre món.

Al documental amb diàleg i concert posterior Memorias de un mar, la directora Laura Carrau us parla d’una campanya científica al Mar d’Aral (12 de juliol). I la performance El eco de las luciérnagas, de Vera Livia García i Martín Virgili, reuneix dansa, so, text i música per reflexionar sobre la coexistència en un planeta ecològicament devastat. Finalment, una coneguda figura de l’escena del moviment a Barcelona, Cecilia Colacrai, ens presenta amb Milagros García i Sergi Cerdán RUGE, un espectacle de dansa que explora l’analogia entre la superfície de la terra, devastada per la sequera, i la pell d’una dona adulta.

Altres activitats a la Fundació Julio Muñoz Ramonet

A més del programa dedicat a l’aigua, durant els mesos de juny i juliol la fundació és també l’escenari d’altres activitats. Del 4 al 14 de juny esdevindrà punt de votació del Concurs Internacional de Perfumeria Mouillette d’Argent, i el jardí acollirà també l’acte de lliurament de premis, que tindrà lloc el divendres, 14 de juny.

Hi haurà també la conferència ‘Don Julio Muñoz Ramonet surt de festa – Espais d’oci a la Barcelona de postguerra’, el dimarts, 4 de juny; el concert de l’Acadèmia Marshall, dins del Festival SIMFÒNIC, el dissabte, 8 de juny; i una classe oberta de ioga al jardí, el dimarts, 2 de juliol.

A més, la Fundació ofereix de manera permanent visites guiades per descobrir l’espai, un exemple de residència de l’alta burgesia catalana del segle XX. Són visites d’uns 45-60 minuts pel jardí i els interiors de la planta baixa de la casa principal. En aquest cas, cal fer reserva al web de l’equipament.

Per últim, el jardí de la Fundació Julio Muñoz Ramonet està obert a la ciutadania cada dia de l’any de 10.00 a 20.00 hores, amb accés lliure. Us convidem a apropar-vos-hi i a gaudir d’aquest oasi de pau al cor del barri de Sant Gervasi – Galvany.

Si voleu que us parlin sobre un element imprescindible per a la vida humana amb el llenguatge de les arts, veniu al cicle Aigua, water, eau, a la Fundació Julio Muñoz Ramonet, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.