Experimentació brasilera, polítiques de la feminitat i poesia concreta a La Virreina
15/11/2024 - 10:30 h
El centre d'art de la Rambla acull tres exposicions dedicades a l'artista brasilera Regina Silveira, la castellonenca Mar Arza i el lleidatà Josep Iglésias del Marquet.
No una, sinó tres grans exposicions us proporcionen l’excusa perfecta, si és que la necessiteu, per tornar a visitar les sales de La Virreina Centre de la Imatge, el gran centre expositiu de la Rambla barcelonina que, entre el 16 de novembre i el 30 de març, ens acosta als universos artístics de tres artistes imprescindibles: una creadora dedicada a l’experimentació, una altra que estudia el llenguatge i la manera com l’art ha tractat les dones, entre altres assumptes, i un artista que estableix ponts, gràcies a la tipografia entre altres disciplines, entre les paraules i les imatges.
Com a grans mostres, les que es dediquen a Regina Silveira i a Mar Arza (a la imatge, un moment de l’obra audiovisual Un cercle dins de si mateix). La primera és una artista multimèdia brasilera, clau en l’escena de l’art conceptual. A la mostra “Desestructures de poder”, comissariada per Isabella Lenzi, veureu obres que va crear durant la dictadura que va viure el Brasil entre els anys 1964 i 1985, però també creacions actuals que ens ofereixen una mostra de la seva trajectòria. Ja veureu com sovint ha fet servir jocs òptics i imatges modificades procedents dels mitjans de comunicació i de la història de l’art per parlar-nos sobre estructures jeràrquiques i símbols de poder.
També veureu obres, maquetes de grans projectes arquitectònics, que us parlaran sobre l’interès de l’artista en la democratització de l’art i en l’establiment de diàlegs amb l’espai comú.
Quan sereu a La Virreina hauríeu de donar també un cop d’ull a les creacions de Mar Arza, artista de Castelló de la Plana que va néixer l’any 1976 i que presenta al centre d’art de la Rambla un total de set projectes inèdits creats per aquesta mostra, titulada “Sotaveu” i comissariada per Valentín Roma. L’exposició inclou igualment quinze peces que mostren quins camins artístics ha recorregut l’artista en els últims vint anys. El títol de la mostra fa referència a les veus “que, des de certes formes de vulnerabilitat, percudeixen qualsevol intent per apoderar-se de les nostres paraules”, com expliquen els organitzadors. Amb el seu llenguatge personal, Arza ens parla entre altres assumptes de la manera com l’art ha considerat la feminitat i de quina manera l’ha representat i, molt sovint, estigmatitzat. Aquí descobrireu què són les filactèries i establireu comparacions entre la feminitat contemporània i la que ens deixen entreveure les obres d’art de la prehistòria.
L’última exposició que s’inaugura aquests dies a La Virreina ocupa l’espai més modest, però té una importància destacada, ja que és la primera retrospectiva dedicada a Josep Iglésias del Marquet, un pintor, crític d’art, poeta visual i periodista (Artesa de Lleida, 1932 – Barcelona, 1989), que va ser un dels pioners de la poesia concreta i el mail art a Catalunya. Protagonitza l’exposició “Poesia, tipografia i comunicació de masses”, en la qual coneixerem aquest autor amb una visió polièdrica de la poesia que va estar especialment actiu durant els anys setanta, quan va crear molts dels collages i poemes visuals que podreu veure a la mostra. Fent de comissari, el també poeta Eduard Escoffet.
Si no us voleu perdre les exposicions “Desestructures de poder”, “Sotaveu” i “Poesia, tipografia i comunicació de masses”, veniu a La Virreina Centre de la Imatge, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.