Els museus municipals apleguen més de 4,7 milions de persones l’any 2024
27/12/2024 - 10:50 h
Turistes europeus i americans, però també un vint-i-cinc per cent de visitants locals van omplir aquest any passat els equipaments de la ciutat.
Durant aquest any 2024 que acaba de passar, 4.754.500 persones han visitat els museus i centres d’exposicions municipals barcelonins, incloent-hi tant els equipaments gestionats per l’ICUB com aquells museus que es mantenen amb aportació municipal. Entre els més visitats figura, un any més, el Museu Picasso de Barcelona (a la imatge. Foto Marc Zambrano), que ha aplegat, tot solet, més d’1,1 milions de visitants, segons les dades que han estat recopilades i tractades pel Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona.
La xifra global de visitants als museus municipals barcelonins ha crescut el 6,6 per cent respecte a l’any anterior. Entre les possibles causes de l’augment, la inauguració enguany del nou Centre Martorell d’Exposicions – Museu de Ciències Naturals o iniciatives d’èxit que han portat als centres molts visitants addicionals, com ara Llum BCN, la Mercè o el programa de Creació i museus que forma part del Grec Festival de Barcelona.
Entre els espais i equipaments que acumulen més visites, com dèiem, el Museu Picasso (destaca l’exposició “Fernande Olivier, Pablo Picasso i els seus amics”), i també equipaments i espais patrimonials que van des del Castell de Montjuïc i el MUHBA fins al Born Centre de Cultura i Memòria, espais que han rebut més de 700.000 visitants durant el 2024 (el Castell, 717.500 visitants; el Born, un total de 973.000, i el MUHBA, 822.500). En aquests centres, destaquen propostes expositives com “Sota la influència de Gaudí” i “Ressons de la memòria”, amb més de 169.000 i 115.000 visitants, respectivament.
El Museu del Disseny – DHUB ha registrat 183.000 visitants, en part gràcies a exposicions com “L’Oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar” i “100 objectes d’IKEA que ens hagués agradat tenir a VINÇON”, amb 30.000 visitants cadascuna.
Espais expositius com els de La Virreina Centre de la Imatge han aconseguit un increment de l’afluència d’un quatre per cent amb l’exposició “Jeff Wall. Contes possibles” com la més visitada. En canvi, tant La Capella com la Fabra i Coats i l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona han vist reduïda la xifra total de visitants a causa de les obres de millora que han mantingut tancats els espais durant un cert període. Tot i això, els espais han obtingut una bona afluència de públic en les exposicions que presentaven.
Entre els visitants, el públic local constitueix una quarta part del total, amb un volum de visitants estrangers encapçalat pels turistes europeus i americans. Per tant, un de cada quatre visitants dels museus barcelonins resideix a la ciutat de Barcelona. El conjunt de Catalunya, tenint en compte els residents a Barcelona, aporta un trenta per cent dels visitants. Els de fora de Catalunya, en canvi, representen el tres per cent, entre visitants de Madrid (33%), la Comunitat Valenciana i Andalusia, ambdues amb un 12%. Pel que fa a les persones estrangeres, els i les visitants dels EUA han estat el 21%, seguides de les d’Itàlia (10%), França (9%) i Regne Unit (7%). Finalment, els i les visitants de la Xina i de Corea del Sud són el 3% del total de visitants no espanyols.
Per a més informació sobre les xifres de visitants als museus, equipaments i espais patrimonials municipals de la ciutat, podeu consultar el web del Gabinet Tècnic de l’Institut de Cultura de Barcelona.