Barcelona desplega la Regata Cultural al Moll de la Fusta
24/08/2024 - 10:00 h
El Race Village acollirà actuacions musicals i de cultura popular del 31 d’agost al 13 d’octubre.
El programa d’activitats que impulsa l’Ajuntament de Barcelona per acompanyar la celebració de la Copa Amèrica de vela, la Regata Cultural, arriba al Race Village del Moll de la Fusta. Amb més de 24 actuacions gratuïtes de cultura popular local, arts de carrer i música, la Regata Cultural vol ser una finestra a la creativitat artística de la ciutat durant la celebració de l’esdeveniment esportiu mundial.
La Copa Amèrica, com recorda el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, és un dels grans esdeveniments esportius internacionals, tal com ho van ser en el seu moment els Jocs Olímpics. Un cop més, la ciutat ha volgut “acompanyar [les competicions] amb un desplegament que hem anomenat Regata Cultural i que vol fer una mica de memòria sobre el que va ser l’Olimpíada Cultural: un gran esdeveniment cultural que acompanyava un altre d’esportiu”. És, potser una vocació de la ciutat, la d’afegir cultura a l’esport? En tot cas, segons explica Marcé, es tracta d’establir “un punt de connexió entre la ciutadania i els mons de la cultura i de l’esport.”
A partir del 31 d’agost fins al 17 d’octubre, el Race Village de la Louis Vuitton 37a America’s Cup del Moll de la Fusta acollirà actuacions musicals i de cultura popular cada dijous, divendres, dissabte o diumenge a les 19.00 o les 20.30 h. La proposta musical, a càrrec de la programadora Gisela Sais, està íntegrament formada per grups musicals de l’escena nacional. El calendari d’actuacions és el següent:
31/08: The Bird Yellow. Un projecte del músic, productor i director barceloní, Gerard Vidal Barrena. En viu, té una presència escènica que genera espais d’intimitat molt propers. La teatralitat èpica que utilitza juga amb elements dramatúrgics que fan que l’actuació sigui inoblidable.
1/09: Belascoaín Sextet. Quatre cubans i dos catalans enamorats de les cançons i d’interpretar-les col·lectivament. Un segle de cançó a Cuba.
6/09: Whale Trip. Aquesta banda formada per membres de diferents escoles superiors de música de Barcelona arriba amb una proposta original i energètica amb un repertori de temes propis barrejant diferents estils: funk, hip-hop, jazz i pop.
8/09: Xarim Aresté (a la imatge). Transitant per mars i muntanyes de música popular, des de la jota més blava fins al blues més mediterrani, del plor a la rialla i repartint poesia i lucidesa a raig, aquest artista és autor d’una proposta única i personal que no us hauríeu de perdre.
13/09: Jaume Llombart Sextet. Un dels guitarristes més creatius i reconeguts nacionalment i internacionalment i considerat un artista versàtil i amb un llenguatge propi. Ofereix un repertori jazzístic d’avantguarda que desafia les formes musicals convencionals.
14/09: Libérica. Manel Fortià torna a casa després de quatre anys a Nova York, la meca del jazz, buscant punts en comú entre la cançó tradicional catalana i el flamenc, i utilitzant el jazz lliure com a vehicle conductor
20/09: Clara Gispert. Explora nous sons, combinant música electrònica i pop amb elements clàssics i cinemàtics. Ha creat un directe a quartet que combina música orgànica i electrònica per oferir una experiència diferent.
21/09: Wagner Pà & Os 3 Parceiros. Nou projecte musical de Wagner Pa, Fernando Dinky i Mau The Spirit, coneguts músics de l’escena de la world music barcelonina. Aquest trio acústic destil·la modern jazz/bosssa, sons afrobrasilers o funk brasiler.
22/09: Queralt Lahoz. Destacada artista catalana que fusiona gèneres com soul, hip-hop i dancehall amb les arrels flamenques, creant un so únic.
3/10: Maria Rodés (a la imatge. Foto: Erika Pruefer). L’artista commemora el desè aniversari del seu disc referent Maria Canta Copla, un àlbum format per versions de cançons populars inspirades en bandes sonores que recupera estàndards de la cançó espanyola de la postguerra
6/10: Karen Lugo + Chicuelo + José Maldonado. Un projecte de música i dansa que combina flamenc amb exploració dels aspectes fonamentals de l’ésser humà: cos, ment i esperit.
11/10: Ana Rossi & Marcelo Mercadante. Interpreten d’una manera molt personal, fugint d’estereotips, algunes de les grans obres de tango. Un repertori deliciós que recorre el Buenos Aires crioll, reprenent peces del repertori del cèlebre Carlos Gardel i seguint el viatge fins als nostres dies.
12/10: Sempre Beatles! Homenatge a Josep Maria Francino, reconegut periodista, home de ràdio i músic, referent en l’univers de The Beatles, a través de les cançons de la banda que el va apassionar. Una part dels guanys de l’actuació se cediran a l’Associació Discapacitat Visual Catalunya: B1+B2+B3
13/10: Marala. La formació integrada per la catalana Selma Bruna, la mallorquina Clara Fiol i la valenciana Sandra Monfort fa servir la tradició com a força d’innovació. Les seves cançons beuen del present i reten homenatge al passat.
La cultura popular també tindrà un protagonisme especial a l’escenari del Race Village, així com el Districte de Ciutat Vella, punt neuràlgic d’equipaments culturals i escènics, que acull directament les regates i les activitats de la Copa Amèrica. Les escoles, entitats i equipaments culturals del districte presentaran una programació pròpia de cultura popular, arts escèniques, arts plàstiques i musicals, resultat d’una convocatòria feta expressament per a aquesta ocasió:
7/09: Entitats de cultura popular de la Barceloneta, en col·laboració amb el Districte de Ciutat Vella
15/09: Federació Catalana d’Entitats Corals: actuació dels Barcelona Rainbow Singers
29/09: Falcons de Barcelona
17/10: Trobada de gegants, amb les colles geganteres de la ciutat
A la programació impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona, s’hi afegiran també sis actuacions triades a través d’una convocatòria oberta pel Districte de Ciutat Vella, amb l’objectiu que l’escenari principal del Village del Moll de Fusta inclogui també actuacions estretament vinculades al districte i al barri de la Barceloneta. Les actuacions escollides en la convocatòria del Districte de Ciutat Vella, són les següents:
12/09: Koyam Project: formació de la Barceloneta que dona visibilitat a la diversitat musical afrollatina del continent americà. També formen part del programa Músics de carrer.
15/09: Musicals’ Choir: cor de joves de l’Escola de Músics i PJC, format per 63 nois i noies de Ciutat Vella. La intensitat i frescor de les adaptacions i arranjaments de grans èxits internacionals i catalans que fan no deixen ningú indiferent.
19/09: Tablao Sur: quartet que treballa el gènere del flamenc amb bases de jazz, pop, música clàssica i llatinoamericana i combinat amb ball flamenc. La guitarra va a càrrec de Pepe Camacho que és un reconegut guitarrista veí del barri del Raval des de fa més de trenta anys.
29/09: Paula Peso (Taller de Músics): des de ben petita ha estat envoltada de música i cantar ha esdevingut la seva gran passió. L’abril del 2024 presenta el seu nou projecte, Amazona, en el qual es troba immersa actualment. En ell explora noves formes sonores i influències urbanes, sense abandonar la base R&B que la caracteritza.
6/10: Oleàndole: Un dels objectius de la formació Oleàndole és el de visibilitzar i posar al centre el patrimoni cultural del poble gitano, contribuir en el creixement i èxit professional dels i les artistes, així com ajudar a promoure la perpetuació del flamenc i no fomentar cap mena de discriminació. El fundador i director musical de la formació, Ramón Olivares, és veí del barri de la Barceloneta des de fa més de 24 anys, a més d’haver fet de professor al Centre Cívic Barceloneta.
17/10: Sara Aldana: Sara Aldana és una cantautora colombiana amb un perfil professional multidisciplinari que abasta àrees com la composició, la interpretació vocal i els arranjaments musicals. Una proposta musical càlida i propera que comparteix sons amb el latin, el jazz i l’afro. Ha format part del programa Cabal Musical.
Per la seva banda, el Port Olímpic esdevindrà també espai de cultura i d’expressió artística, amb una programació diürna que coincidirà amb les regates de dones (Puig Women’s America’s Cup) i joves (UniCredit Youth America’s Cup), precisament una de les novetats de la Copa Amèrica a la ciutat de Barcelona.
A més, durant les festes de La Mercè, del 21 al 24 de setembre, el Mercè Arts de Carrer (MAC) també es traslladarà al front marítim amb una extensa proposta impregnada d’un relat entorn el mar que tindrà formats diferents i s’ubicarà en diversos espais al llarg del moll de Mestral i l’espigó del Bogatell. Tota la programació de les festes de La Mercè es donarà a conèixer a principis de setembre.
La Regata Cultural va començar per Sant Jordi i inclou més de dues-centes activitats de més de seixanta entitats, institucions i equipaments de la ciutat. Quan comenci la Copa Amèrica, a partir del 22 d’agost, l’epicentre de la Regata Cultural passarà a ser el Village del Moll de la Fusta, el Port Olímpic i també espais diferents de la ciutat que acolliran activitats gastronòmiques i de comerç.
El dia 10 d’octubre, a la platja del Bogatell, hi haurà la Cerimònia de la Copa Amèrica, que marca l’inici, a partir del 12 d’octubre, del desafiament final de l’esdeveniment esportiu.
Totes les activitats previstes són gratuïtes i obertes a tota la ciutadania. Es pot consultar el programa, que s’anirà actualitzant periòdicament, al web de Regata Cultural.