Tornar

El disseny aposta per un futur més humà

11/10/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

El DHub acull una nova edició de la Barcelona Design Week, que posa l'accent en la crisi dels recursos hídrics.

Apropar el disseny i la creativitat a la ciutadania. És l’objectiu principal de la Barcelona Design Week, una setmana d’activitats dedicada a mostrar la importància del disseny en la nostra vida, però també l’activitat desbordant de la comunitat de dissenyadors i dissenyadores de la ciutat que, amb la seva feina, imaginen per a tots nosaltres un futur més humà. Del 16 al 26 d’octubre sigueu benvinguts i benvingudes al DHub.

La Barcelona Design Week s’organitza a la ciutat des de l’any 2006, a iniciativa de Barcelona Centre de Disseny, una organització nascuda l’any 1973 per tal de conferir al disseny barceloní la importància que en aquell temps tenia ja a moltes ciutats més del continent. Avui, amb més de cinquanta anys d’història, la institució continua apostant per les transformacions que impliquen millores en la competitivitat i la sostenibilitat.

Design for Human Future és el lema d’aquesta edició que, a més, mostra una preocupació especial per la crisi de l’aigua que vivim. D’entrada, la Barcelona Design Week busca promoure un futur més humà i humanístic mitjançant el disseny. Aquesta disciplina és una molt bona eina per millorar la qualitat de vida, tenir cura del medi ambient i contribuir al bé comú.

És per això que l’edició d’enguany d’aquesta gran cita amb el disseny barceloní i més enllà posa l’accent en la inclusivitat dels dissenys que es presenten, en la sostenibilitat i el respecte pel medi ambient i en l’equitat social.

Però un dels problemes més greus que vivim (i que ha motivat una de les exposicions que podeu veure aquests dies al DHub, “L’oceà parla“; del 10 d’octubre, al 23 de febrer) és el canvi climàtic i, en concret, el problema de l’aigua.

Aquesta edició de la setmana l’acull una capital en situació d’emergència hídrica. Com accelerar la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que figuren en l’agenda 2030 de l’ONU? Potser amb solucions transformadores que facin servir el disseny per millorar la gestió i conservació de l’aigua, i per educar la població davant dels reptes que ens esperen.

En el programa, des de propostes que connecten amb la tradició terrissaire catalana (“Terra Rossa”, del 16 d’octubre al 6 de gener), la mostra de projectes del concurs “Water First” a la Fundació Palo Alto del Poblenou, instal·lacions efímeres com la que presenta l’arquitecta Benedetta Taglabue a La Roca Gallery, Nutura – Re-experiencing nature o anàlisis de problemes ambientals com els que generen els microplàstics.

També trobareu al programa propostes que estudien l’aplicació de la intel·ligència artificial al disseny, grans exposicions com “100 objectes d’IKEA que ens hauria agradat tenir a VINÇON” (del 17 d’octubre al 23 de febrer) o exhibicions tan poc habituals com “Underground BDW”, mostra col·lectiva que té com a escenari el Parking Gallery by LCI Barcelona (Àlaba, 124). Els últims dies de la Barcelona Design Week, us ho recordem, coincideixen amb el cap de setmana del 48h Open House (26 i 27 d’octubre), i un dels edificis singulars implicats en la Barcelona Design Week, La Roca Gallery, s’hi afegeix.

Hi ha moltíssimes activitats més obertes al públic durant la Barcelona Design Week. Si no us les voleu perdre, consulteu al web el programa complet d’aquesta cita amb el disseny.

Més informació