Tornar

Alternatives a la norma

23/10/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

Una exposició del Foment de les Arts i del Disseny (FAD) examina al DHub les normes socials i pràctiques alternatives que condueixen a la creació d'obres diferents.

Què deuen tenir en comú una tipografia amb una peça de roba, una cançó o un objecte de disseny? Us ho expliquen en una exposició titulada “La producció de l’alteritat” (a la imatge. Foto: Maud-Sophie), en la qual les obres de tretze creadors i creadores exploren el pes de les normes socials i culturals en la producció d’obres i objectes i els camins que se segueixen per crear-ne d’altres que escapin a la norma, és a dir, per construir l’alteritat. Veniu-ho a veure al DHub (a la imatge. Foto: Júlia Arnau), del 24 d’octubre al 6 de gener.

L’exposició l’organitza el Foment de les Arts i del Disseny (FAD), una associació fundada l’any 1903 i formada per professionals i empreses dedicades al disseny que busquen utilitzar aquesta disciplina per millorar la vida de les persones.

La mostra que podem veure al DHub ha estat comissariada per la comissària independent, arquitecta i investigadora Maite Borjabad López-Pastor, que treballa entorn de les pràctiques espacials crítiques en les disciplines de l’arquitectura, l’art i la performance. Bona part de la seva trajectòria s’ha desenvolupat als EUA, però ara fa de curadora d’una exposició en la qual podreu veure obres d’artistes i creadors com Khyam Allami, Buzigahill, Sandra Gamarra, Daniel Gasol, Saba Innab, Jessica Kairé, Joiri Minaya, Tuan Andrew Nguyen, Lucía C. Pino, Fernando Portal, Youssef Taki, Clarissa Tossin i Santiago Yahuarcani.

En la mostra us faran evident de quina manera les creacions, obres o dissenys que formen part de la nostra vida són fruit d’un sistema complex de normes de tipus social i cultural. No ens sembla estrany, perquè donem la “normalitat” per descomptada. On queda, aleshores, l'”anormalitat”, és a dir, tot allò que queda al marge, que no respon a les imposicions i estàndards fixats per les normes? Qui ha fixat aquestes normes i tot el conjunt de paràmetres que marquen les pràctiques convencionals en disciplines com el disseny, l’arquitectura i l’art en general?

Us ho preguntareu mentre veieu un seguit d’obres de creadors d’orígens diversos que mostren de manera clara quins processos de jerarquització i diferenciació se segueixen en els processos creatius. Quins imaginaris estètics del Nord Global, s’han imposat en els darrers segles?

“La producció de l’alteritat” vol, precisament, mostrar-nos la relació entre les pràctiques artístiques, creatives i de disseny i les normes socials, les creences o els imaginaris estètics, incidint així en la manera en què es produeix una obra estàndard o “normal” o bé una que no s’ajusta als paràmetres més habituals i entra, així, en el territori de l’alteritat.

Si voleu pensar una mica en el conjunt de normes i paràmetres que defineixen les creacions del nostre temps, veniu a veure l’exposició “La producció de l’alteritat”, però abans de venir consulteu al web del DHub tota la informació sobre la mostra.

Més informació