Tornar

Aquest pessebre fa gust de mar

26/11/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Els pessebres tradicionals, entre els quals un de dedicat al mar i a un poeta centenari i uns diorames imprescindibles, s'instal·len a banda i banda de la ciutat.

Al mar o a la muntanya? Teniu pessebres tradicionals a totes dues bandes de la ciutat, més concretament a la plaça de Sant Jaume i al Monestir de Pedralbes. Si sou seguidors de la tradició de representar el moment màgic del naixement del nen Jesús, no us perdreu aquestes dues propostes del Nadal barceloní.

Potser estàveu acostumats a veure el pessebre tradicional que crea cada Nadal l’Associació de Pessebristes de Barcelona al Museu Frederic Marès (a la imatge. Foto: Xavi Torrent; 2023). Enguany, torna a haver-hi pessebre, però canvia d’emplaçament. No el veureu al museu, sinó que el trobareu al Pati de Carruatges de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona a la plaça de Sant Jaume, entre el 29 de novembre i el 5 de gener. Fixeu-vos bé, perquè enguany és un pessebre especial.

Aquesta representació del naixement fa, com us dèiem, gust de mar. Hi ha una raó doble: ens recorda aquesta Copa Amèrica que ha estat protagonista fins fa unes setmanes de la vida esportiva de la ciutat i, especialment, ret homenatge a un poeta que va morir el 1924, ara fa cent anys. És Joan Salvat-Papasseit que, com potser ja sabreu, va parlar sovint del port de Barcelona en els seus poemes. I, de fet, té un monument al Port Vell des de l’any 1992, que és obra de l’artista de Luxemburg Robert Krier. 

Papasseit i el mar, doncs, són protagonistes d’aquest pessebre tradicional, inspirat en la vida del poeta avantguardista. El seu pare va ser maquinista en un vaixell. Quan va morir, essent ell un infant, la mare el va internar en l’Asil Naval, casa d’orfes situada en un vaixell atracat al port. Fruit de les primeres feines com a vigilant nocturn són alguns dels seus poemes ambientats en els molls.

El mar és doncs el centre al voltant del qual gira un pessebre que inclou també referències a Sant Francesc que, segons la llegenda, hauria fet estada al que es va conèixer com a Convent de Sant Francesc o de Framenors, situat fins a l’any 1837 al litoral barceloní.

El disseny del pessebre que veurem al Pati de Carruatges és obra, com us dèiem, de l’Associació de Pessebristes de Barcelona i inclou les escenes emblemàtiques com el naixement, l’anunciació i el camí dels Reis. També trobareu l’esmentada al·lusió a Sant Francesc i, és clar, la figura tradicional del caganer. El guarniment floral del pessebre és obra de l’equip de l’especialitat de Decorador/a en Art Floral del Taller d’Oficis Barcelona per la Natura, de Barcelona Activa.

Però aquest pessebre que fa gust de mar no és l’únic de tradicional que podeu visitar a Barcelona. Feu cap al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes i en podreu veure un altre d’aquells que no fallen cap any a la cita nadalenca. Us parlem dels diorames que es poden visitar a les procures del recinte, l’espai on, en un altre temps, la comunitat monàstica guardava la collita dels horts, les reserves de gra i les eines del camp.

Avui, no hi veureu productes del camp, sinó unes escenes nadalenques, creades també amb la col·laboració de l’Associació de Pessebristes de Barcelona. Veureu dos diorames que reprodueixen l’escena de la Nativitat i l’adoració dels Reis d’Orient. Les figures són obra de l’escultora Montserrat Ribes i dels germans Castell, coneguts artesans de tradició familiar.

Són dues bones maneres de reviure una tradició que, diuen, va néixer fa vuit-cents anys (es van commemorar el Nadal de l’any passat), de la mà de Sant Francesc d’Assís, que hauria creat la primera representació del naixement de Crist utilitzant figuretes.

Si voleu viure un Nadal dels de tota la vida, no podeu deixar de visitar els pessebres tradicionals situats al Pati de Carruatges de l’Ajuntament i al Monestir de Pedralbes, però abans consulteu el programa complet de les festes de Nadal al web de l’Ajuntament de Barcelona.

Més informació