Tornar

Arqueologia d'un substrat compartit

25/10/2024 - 12:00 h

Ajuntament de Barcelona

Una mostra a Fabra i Coats Centre d'Art Contemporani mostra les obres finalistes de la convocatòria Miquel Casablancas 2024.

Un·seguit d’artistes emergents que van presentar obres a la Convocatòria d’arts visuals Miquel Casablancas mostren des del 26 d’octubre fins al 24 de novembre les seves creacions a Fabra i Coats. Centre d’art contemporani, en una mostra titulada “Substrat comú. Una nova arqueologia de la matèria” que aplega les peces presentades pels autors i autores finalistes, a més de tres projectes desenvolupats al llarg del 2023 a través de les residències de Sant Andreu Contemporani, amb la col·laboració de Fabra i Coats.

Tot és part del programa del districte de Sant Andreu Sant Andreu Contemporani, que neix de la Convocatòria d’arts visuals Miquel Casablancas. Cada any, un jurat, integrat per professionals del sector, atorga un premi que consisteix en la compra d’obra, una beca de producció per a un projecte artístic, una altra beca per a un projecte de mediació i un premi-dotació per encarregar-se de la comunicació gràfica de la temporada. De manera paral·lela, el jurat tria un projecte curatorial que té com a punt de partida les obres i els i les artistes que es presenten al concurs.

Enguany, veureu a Fabra i Coats. Centre d’Art Contemporani obres dels i les artistes Marc Anglès, Isabel Bonafé, Natalia Domínguez, Mikel Escobales, Albert Gironès, Marina González Guerreiro, Gala Hernández López, Hodei Herreros Rodríguez, Abel Jaramillo, Claudia Rebeca Lorenzo, Lucas Marcos Barquilla, Jara Roset, Laia Ventayol García i Lola Zoido.

Cadascun treballa assumptes diferents, s’interessa per qüestions diverses i tracta les seves creacions de maneres i amb tècniques diferents. Ara bé, tots i totes es pregunten d’alguna manera per aquesta matèria que és la base de tot plegat i que ja anticipa els canvis i transformacions inherents a l’existència. 

Trobareu, per tant, algunes complicitats i paral·lelismes en els mètodes utilitzats en la creació d’escultures, instal·lacions i audiovisuals. Les obres que veureu exposades us conviden a explorar i descobrir de quina manera han estat elaborades i a preguntar-vos pels processos de construcció, de manera que totes tenen un interès comú a mostrar una arqueologia del substrat que comparteixen, d’aquí el títol de la mostra.

Recordeu que, a més de les obres, en aquesta exposició també us parlaran dels projectes curatorials presentats dins la convocatòria per Raquel G. Ibáñez, Sergio Monje, Leo Pum, Laura San Segundo i Alejandría Cinque; de les propostes de mediació que han presentat al concurs Antonella Medici, Fabiana Vinagre i Camilo Mutis i Massa Salvatge (Teresa Mata Ferrer i Alba Oller Benítez), i, finalment, de la manera en què tot plegat es comunica, un assumpte del qual s’han ocupat Josep Lozano Añon, Clara Pessanha i Belén Soria.

Si voleu descobrir el talent emergent que han detectat en el programa Sant Andreu Contemporani, veniu a veure la mostra “Substrat comú. Una nova arqueologia de la matèria”, però abans consulteu al web de Fabra i Coats. Centre d’Art Contemporani tota la informació al respecte.