Tot redissenyant la relació entre la ciutat i el mar
09/10/2024 - 12:15 h
Una mostra al DHub al·ludeix al context de crisi climàtica i ens convida a repensar la relació entre Barcelona i el Mediterrani.
Com influirà el canvi climàtic en el nivell del mar en ciutats del mar Mediterrani com Barcelona? De quina manera hauria de canviar, en funció del futur previsible, la relació de l’urbs amb el seu mar? Ens en parlen en una de les grans exposicions que ha preparat el DHub per aquesta temporada. Veniu a veure “L’Oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar”, des del 10 d’octubre fins al 23 de febrer.
Segons l’edat que tingueu, potser recordeu encara aquell moment tan especial, poc abans de l’any 1992, quan la capital catalana va redefinir de manera radical la relació que tenia amb el mar que arribava a les seves platges. Aquell litoral abandonat i desert, sembrat d’unes fàbriques i unes vies ferroviàries que dificultaven arribar-hi es va fer accessible de cop i volta per a la ciutadania i ens va descobrir una Barcelona nova, nascuda de la nova relació entre els habitants de la ciutat i el mar.
Però ara vivim un altre moment de canvi, aquest no condicionat per les grans obres públiques, sinó per les circumstàncies climatològiques que fa temps que ens fan pensar que ens trobem davant d’una crisi climàtica sense precedents. Potser Barcelona ha de tornar a definir la seva relació amb el mar, a la llum de la crisi climàtica, l’escalfament global i la corresponent pujada del nivell del mar a tot el món.
Perquè aquesta mostra se centra en el cas de Barcelona, però, en fer-ho, al·ludeix igualment a moltíssimes altres ciutats costaneres que, a tot el planeta, es veuen obligades a plantejar-se d’una manera nova les relacions amb els seus mars.
En la mostra, us parlaran sobre projectes locals, nacionals i internacionals que ens oferiran una idea clara dels efectes que ha tingut l’acció de la humanitat sobre els oceans, i que han treballat sobre aquest assumpte des dels àmbits del disseny, l’urbanisme, l’arquitectura o l’art.
Com aproximar-se d’una manera nova a aquests ecosistemes marins que són bàsics per a la nostra supervivència? Com hauria de ser en els anys que vindran la relació entre les persones i el mar a tocar del qual viuen?
Us ho expliquen en una exposició que ha estat comissariada pel director artístic del DHub i director del Museu del Disseny, José Luis de Vicente. Allà coneixereu una quinzena de projectes locals, nacionals i internacionals de diferents àmbits com el disseny, l’urbanisme, l’arquitectura o l’art que retraten els efectes de l’acció humana sobre els oceans i els éssers que els habiten.
Reflexions sobre països en perill com Tuvalu o bé peces crítiques amb la salinització del riu Llobregat formen part de la mostra, a més de cinc projectes creats expressament per a aquesta exposició: des de Seeing Echoes In the Mind of the Wale, una instal·lació audiovisual immersiva que endinsa el visitant en el viatge d’una balena(del col·lectiu Marshmallow Laser Feast), fins a la Cartografia Crítica de la Barcelona Submarina, creació de l’Institute for Postnatural Studies, una coproducció del DHub i Manifesta 15 que recull dades i relats dels primers cinc-cents metres de la costa de Barcelona per tal de poder visualitzar-los. Per la seva banda, l’estudi de paisatgisme Landlab presenta a la mostra la instal·lació Anatomia d’una platja, realitzada a partir d’un projecte de redisseny de la platja de la Pineda, afectada per obres al Port de Tarragona.
La mostra ha estat produïda pel DHub i es presenta al públic barceloní en el marc de la Regata cultural, el conjunt d’esdeveniments de caràcter cultural que acompanyen les celebracions nàutiques de la Copa Amèrica que se celebren aquests dies a Barcelona. L’exposició ha tingut la col·laboració de Fundación Telefónica i també de Manifesta 15, que se celebra igualment aquests dies a la capital catalana.
Si voleu saber quins efectes tindrà a Barcelona la crisi climàtica, veniu a veure l’exposició “L’Oceà parla. Noves ecologies i noves economies del mar” al DHub, però abans consulteu al web la informació sobre l’exposició.