Tornar

La Mercè celebra la cultura marroquina

19/09/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

Casablanca, ciutat convidada a la festa major d’enguany, ofereix una mostra de música, dansa, circ i arts de carrer.

Del 20 al 24 de setembre, teniu l’oportunitat de submergir-vos en la creació artística i visual de la cultura marroquina a través de la música, les arts de carrer, la dansa, el circ i les arts visuals de Casablanca, la ciutat convidada de la Mercè 2024. Des dels escenaris de Música Mercè, passant pel Barcelona Acció Musical (BAM), fins als espectacles de Mercè Arts de Carrer (MAC), trobareu un munt de propostes per explorar els lligams entre la cultura catalana i magrebina.

Prepareu-vos per veure espectacles amb artistes que venen del Marroc, però també d’altres arrelats a Barcelona i, fins i tot, alguns que fusionen el talent d’ambdues ciutats. És el cas del concert de Maalem Hassan Boussou Ensamble i Raúl Rodríguez Ensemble (dissabte 21, a l’avinguda de la Catedral), resultat d’una residència d’estiu a Casablanca, en què tretze músics dialoguen entre la música gnawa i el flamenc. També destaca Iron Modvm de la companyia Iron Skulls Co (divendres 20, dissabte 21 i dilluns 23, al Parc de l’Estació del Nord), un espectacle presentat per Chaymae Bel, intèrpret marroquina resident a Barcelona, que reunirà artistes urbans de les dues ciutats per mostrar balls curts i diàlegs dansats.

Si voleu explorar els sons de Casablanca, no dubteu a capbussar-vos en les propostes de Música Mercè amb Oum (diumenge 22, al Teatre Grec), la cantautora marroquina de música popular moderna. També podreu llançar-vos a descobrir Pinan 450F (divendres 20, als jardins del doctor Pla i Armengol), un fenomen de hip-hop i reggae a mig camí entre Barcelona i el Marroc. Tampoc us podeu perdre el projecte Aïta mon amour, liderat per Widad Mjama, una artista que celebra la tradició poètica des de la modernitat en els seus temes (divendres 20, al parc de la Ciutadella, al passeig dels Til·lers).

El BAM us portarà els ritmes marroquins amb la música urbana de Shobee, els sons de la barcelonina d’origen marroquí L’Beel i les propostes del col·lectiu d’artistes d’arrel àrab Zilzal amb Astan Ka i gbw9 (tots tres dissabte 21, a la rambla del Raval). El mateix dia, a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, els DJ Malika, DJ Chem Kerem, originaris de Casablanca i residents a Barcelona, i el productor, compositor Cheb Runner oferiran un set perquè balleu fins a gastar la sola de la sabata. El Salam Group i 3dnan completaran el programa marroquí al BAM (diumenge 22, a la rambla del Raval).

La cultura marroquina també serà present al MAC amb el Colokolo Cirque, el circ urbà marroquí amb seu a Casablanca que presentarà Mira al cel, al Castell de Montjuïc (dimarts 24), de la mateixa manera que podreu explorar els ritmes de músics com DJ Retro Cassetta i la DJ Hajar (dissabte 21, diumenge 22 i dimarts 24, al Castell de Montjuïc). A més, veureu danses urbanes amb les coreografies de Kader Attou i Mourad Merzouki a Danser casa (divendres 20, dissabte 21 i dilluns 23, al Parc de l’Estació del Nord) i el Palauet Albéniz oferirà un concert d’Imad Maestro amb l’espectacle El suspiro del moro (dissabte 21, diumenge 22 i dimarts 24). A més, els artistes visuals Mohamed Touirs, Ghiziane Agzenai, Ayoub Abid i Mohamed L’Ghacham del Marroc ompliran amb les seves creacions el parc de la Trinitat amb la instal·lació d’art urbà Paisatges cúbics (dissabte 21 i diumenge 22), comissariada per Salah Malouli. Tampoc us perdeu la projecció de Casablanca, quan els murs parlen, també a càrrec de Malouli, amb vídeos produïts per al festival d’art de carrer de Sbagha Bagha a Casablanca (dissabte 21, diumenge 22 i dimarts 24, al Parc de l’Estació del Nord).

Si voleu conèixer el patrimoni ric i inspirador de Casablanca, amb una aposta destacada pel talent jove, les músiques urbanes, les arts de carrer i moltes altres mostres de cultura, no dubteu a consultar el programa a la pàgina web de la Mercè.