Tornar

Trobada barcelonina dels directors de les seus de l'Institut Cervantes de tot el món

25/06/2024 - 13:29 h

Ajuntament de Barcelona

Espais diferents de l'Ajuntament acolliran una cita que se celebra per primera vegada a la capital catalana, a finals de juliol.

 

Cervantes torna a Barcelona. O com a mínim, ho faran els directors dels instituts que, repartits pel món sencer amb l’objectiu de difondre i donar a conèixer la llengua i cultura espanyoles, a més de les llengües cooficials de l’Estat, es trobaran en una reunió anual durant la qual intercanvien experiències i punts de vista. Mai no s’havia fet aquesta trobada a Barcelona que, finalment, l’acollirà entre els dies 22 i 25 de juliol.

Fa possible aquesta reunió de directors de l’Institut Cervantes de tot el món el conveni de col·laboració que, amb data 25 de juny, han signat l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director de l’Institut Cervantes, Luis García Montero. L’acord permetrà desenvolupar un seguit de projectes conjunts que mostrin la diversitat cultural de la ciutat.

En la trobada d’aquest juliol, que aplega habitualment prop de setanta directius de la institució i que normalment té la participació de la reina Letizia, els directors convocats estudiaran el funcionament i els reptes de futur de la institució. Les trobades anuals són un moment important en el calendari d’aquests ambaixadors al món de la llengua espanyola i representants d’un organisme que, de fet, depèn del Ministeri d’Afers Exteriors.

Les reunions de directors se celebren habitualment en una ciutat espanyola i, tot i que s’han fet fins ara a deu de les comunitats autònomes (Andalusia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Madrid, Cantàbria, Extremadura, La Rioja, Galícia, País Basc, Comunitat Valenciana i Principat d’Astúries), encara no s’havia organitzat mai a Catalunya.

Un aparador per a Barcelona

El conveni pel desenvolupament de projectes conjunts que han signat el director de l’Institut Cervantes i l’alcalde permetrà que els centres de l’Institut Cervantes al món puguin desenvolupar activitats i projectes que mostrin la riquesa i diversitat cultural de la capital de Catalunya. En un futur immediat, trobareu en aquests centres repartits pel planeta exposicions, concerts, seminaris, trobades i altres activitats que faran d’aparador de la creativitat barcelonina. 

“Barcelona vol exercir a fons la seva doble capitalitat cultural catalana i espanyola – ha recordat l’alcalde Jaume Collboni després de la signatura- així com la condició de pont amb Llatinoamèrica i amb Europa. Amb aquest acord, l’Institut Cervantes i Barcelona unim esforços a través dels nostres creadors i de l’excel·lent moment creatiu de la ciutat”. 

L’alcalde de Barcelona ha destacat també que aquest acord s’afegeix a la pròxima presència de Barcelona com a ciutat convidada a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara de l’any 2025 i que “estem molt contents d’acollir els directors de l’Institut Cervantes de tot el món”, ja que, “Barcelona és la ciutat més cervantina”.

García Montero, per la seva banda, ha recordat que “per a l’Institut és molt important ser a Barcelona i recordar que la cultura espanyola està plena de riquesa i diversitat, i orgullosa de la seva pluralitat de llengües”. 

El director de l’Institut Cervantes també s’ha referit a l’Institut Ramon Llull, amb qui el Cervantes col·labora des d’un primer acord l’any 2004, i que, conjuntament amb les institucions que promocionen les llengües i cultures basques i gallegues, van signar l’any 2020 un memoràndum que tenia com a objectius principals el suport a la diversitat lingüística d’Espanya i el respecte a la seva realitat pluricultural a través del diàleg i l’enteniment

El conveni signat entre l’alcalde Jaume Collboni i Luis García Montero promou l’impuls de projectes relacionats amb els objectius de totes dues institucions en els àmbits cultural i acadèmic. Tindrà una vigència de quatre anys, prorrogables a quatre més, i no implica cap transferència de recursos econòmics ni despeses.