Tornar

Com reconstruir un record

17/05/2024 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

El DHub acull una mostra que permet reconstruir els records de la ciutadania fent servir la intel·ligència artificial.

 

Si alguna vegada us heu preguntat per a què serveix finalment aquesta cosa de la qual tothom parla últimament, la intel·ligència artificial, entre el 17 de maig i el 28 de juliol us ensenyaran ben clarament quina aplicació pensada exclusivament per a cadascun de vosaltres té aquesta tecnologia. Voleu que us “reconstrueixin” un record? Doncs haureu de venir a consultar amb els i les professionals de l’Oficina ciutadana de memòries sintètiques que acaben d’obrir al Disseny Hub Barcelona (DHub).

El projecte, que té el suport de l’Ajuntament en general i l’Alcaldia en particular mitjançant el projecte Ciutat Proactiva de Bit Habitat (Fundació Barcelona Institute of Technology for the Habitat). L’oficina proposa a la ciutadania recuperar records visuals no documentats.

Però, de què estem parlant exactament? Ho sabreu si demaneu un entrevista amb algun dels dos professionals encarregats de gestionar el projecte. Parlareu amb ells durant prop d’una hora. Poseu-vos en les seves mans, expliqueu-los amb pèls i senyals, si pot ser, el vostre record visual i ells faran servir la intel·ligència artificial per reconstruir-lo.

Sona com a ciència-ficció, oi que sí? És una iniciativa de Domestic Data Streamers (DDS), un col·lectiu multidisciplinari barceloní amb trajectòria internacional dedicat a convertir dades i xifres en unes instal·lacions que interaccionen amb les persones que les veuen. Aquest cop, creen reconstruccions visuals basades en les experiències personals de les persones entrevistades i “recreen” imatges del seu passat després de mantenir entrevistes individuals. 

Són reconstruccions reals del passat? En absolut. Heu de pensar que són, només, reinterpretacions dels fets que recordeu i que, sovint, els vostres records són menys reals del que us penseu. Per tal que ho tingueu present, les imatges que es generaran en aquesta Oficina ciutadana de memòries sintètiques tenen un caràcter difús i de somni, per tal que recordeu en tot moment que això no és cap imatge de la realitat, sinó una reinterpretació subjectiva d’uns fets en la qual els detalls seran imprecisos. És una precaució que permet distingir clarament les memòries reals de les “memòries sintètiques” que neixen d’aquesta experiència.

Amb tot el que s’hagi reconstruït, es farà una exposició que, es podrà visitar des del 17 de maig fins al 15 de setembre. És “Memòries sintètiques“, una mostra immersiva que combinarà la tecnologia amb els relats personals dels barcelonins i barcelonines que hagin participat en l’experiència. La mostra la podreu veure, de dimarts a diumenge de 10 a 20 h. 

Voleu que us reconstrueixin un record? Doncs aneu demanant hora amb els professionals que estan al càrrec de l’Oficina ciutadana de memòries sintètiques, però abans consulteu al web tota la informació al respecte.