Tornar

Un Nadal de museu

07/12/2023 - 11:35 h

Ajuntament de Barcelona

Museus i centres d'art de la ciutat preparen activitats per a tots els públics, posant l'accent en la canalla i aplegant des de les propostes més tradicionals, fins a les més modernes.

 

Tallers, jocs, concerts, visites guiades… Ja us diem que difícilment us acabareu la llista d’activitats que us proposen els museus i centres d’art de la ciutat durant aquest Nadal. Són per a tots els públics i tots els gustos, ja que en la llista de les programades, trobareu cites tradicionals, però també d’altres que parlen del món del nostre temps amb un llenguatge cent per cent contemporani. Aquest Nadal, veniu al museu i segur que viureu una experiència diferent.

Un dels espais artístics que simbolitzen millor aquesta comunió entre el passat i el present és, segurament, el Museu Marès. Allà, com cada any, trobareu un dels pessebres més tradicionals de la ciutat juntament amb el que munten al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes. Però entreu al Museu Marés  i mireu-vos l’exposició Emocions. Imatges i gestos del passat i del present, una petita meravella on les obres de segles passats dialoguen amb videocreacions i altres obres actuals. Al mateix museu, el 16 de desembre es farà la visita guiada Objectes insòlits del gabinet del col·leccionista. Una gran col·lecció de col·leccions. 

Si voleu més contrastos entre passat i present, podeu veure el pessebre de Pedralbes, cent per cent tradicional, com us dèiem, i després baixar al Disseny Hub Barcelona (DHUB) i veure, allà, un estel de Nadal de fabricació humana. És la instal·lació ESPILL: un satèl·lit per al solstici, obra de l’estudi TAKK, que ens parla de canvi climàtic i de la crisi dels combustibles fòssils. 

Tant al DHUB com al Monestir de Pedralbes trobareu tallers i activitats per a la canalla, grans destinataris de bona part de les activitats que s’organitzen aquests dies. També hi ha tallers al Born Centre de Cultura i Memòria, on us parlaran de ciència i creativitat un cop us hagin convertit en “bornautes”. Al mateix centre munten visites i recorreguts nadalencs i, a més, us parlen de la guerra amb una instal·lació d’art contemporani de l’artista Francesc Torres que ens fa evident que la pau és tan fràgil… com un ou.

Tornant a la tradició, el MUHBA ens recorda aquests dies en l’exposició Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional, que el pessebre va néixer a la localitat italiana de Greccio gràcies a Sant Francesc d’Assís, però que Barcelona va tenir un paper destacat en la difusió del costum de representar amb figuretes el naixement de Crist.

Art contemporani i intel·ligència artificial

Visites a espais singulars de la ciutat, com la Biblioteca Pública Arús, on es podran veure exposicions sobre Sherlock Holmes i sobre el simbolisme i Wagner, visites dinamitzades per a famílies al Castell de Montjuïc o les sessions de cinema i visites lliures al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch són part de la programació dels museus barcelonins per aquest Nadal.

Els pobles del planeta us esperen al Museu Etnològic i de Cultures del Món que, al carrer Montcada, mostra a petits i grans com es juga en altres països. I a la seu del mateix museu a Montjuïc, el 7 de gener, us ensenyaran la reserva visitable d’obres.

Les exposicions d’art contemporani de La Capella us tornaran a transportar als nostres dies, igual que les que trobareu a La Virreina Centre de la Imatge o al Santa Mònica, dos espais que, entre altres exposicions, comparteixen una mostra (Antifuturisme Cimarron), que es pregunta què hauria passat… si Europa no hagués existit mai!

Una molt contemporània passejada per l’univers de la Intel·ligència Artificial al CCCB, una repassada a les exposicions del MACBA (Col·lecció MACBA. Preludi. Intenció poètica, Nancy Holt / Dins Fora, Daniel Steegmann Mangrané. Una fulla al lloc de l’ull i Lydia Ourahmane. 108 dies) o a les de la Fundació Antoni Tàpies (visites guiades els dies 23 i 30 de desembre i exposicions Tàpies. L’empremta del zen i A=A, B=B), seran el preludi perfecte a una de les grans exposicions de l’any: la que, entre la Fundació Joan Miró de Montjuïc i el Museu Picasso Barcelona, mostra la relació entre Miró-Picasso. Al voltant de l’exposició s’han organitzat una pila d’activitats, moltes per descobrir en família aspectes diversos de tots dos creadors.

Però el Nadal també és música, d’aquí que sigui imprescindible una visita al Museu de la Música per participar en un taller de construcció d’un instrument nadalenc o per veure l’espectacle per a nens i nenes de més de cinc anys conduït per Pep Gol La màquina del so. També hi haurà música al Museu Marítim de Barcelona, on el 18 de desembre actuarà el Cor Drassanes. El centre també organitza activitats nadalenques que hauríeu de tenir en compte, igual que les del Museu de Ciències Naturals que, a més de parlar-vos de les dones que hi van treballar en una exposició al Museu Blau, reparteix entre les seus diverses tot d’activitats. Pareu atenció, que estrenen una nova, però vella seu: el renovat Centre Martorell d’Exposicions, a la Ciutadella, que obrirà al públic el 19 de desembre (entrada lliure fins al 7 de gener) amb les exposicions Natura o cultura? i WOW.

Recordeu també que molts altres espais culturals de la ciutat, com ara CaixaForum Barcelona, la Casa Museu Amatller, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, el Museu Egipci o el Museu de l’Art Prohibit, també tenen activitats durant les festes nadalenques.

Consulteu els horaris abans de visitar els diversos equipaments, ja que tots tanquen el 25 de desembre i l’1 de gener, però, especialment els dies 24, 26 i 31 de desembre i 5 i 6 de gener, obren amb horaris diferents dels habituals.