Tornar

El Pròxim Orient de principis del segle XX, retratat a la Capella de Santa Àgata

14/09/2023 - 08:00 h

Ajuntament de Barcelona

L'exposició La mirada del biblista. Instants d’Eternitat recupera antigues fotografies copsades per un biblista i monjo de Montserrat.

Se’l coneix simplement com el Pare Ubach, però el nom complet d’aquest religiós nascut a Barcelona l’any 1879 i mort a Montserrat el 1960 era Bonaventura Ubach. Va ser un estudiós de la Bíblia que va voler aprofundir tant en els seus estudis que va començar a fer viatges al Pròxim Orient i a Terra Santa a principis del segle passat. Què va veure? Us ho mostra ell mateix mitjançant les fotografies que va fer a la Capella de Santa Àgata de la plaça del Rei entre el 14 de setembre i el 7 de gener.

Ubach, que havia ingressat al monestir l’any 1894 i va ser ordenat prevere el 1902, va aprendre grec, hebreu i llengües orientals per tal de poder ampliar les seves recerques. I, un cop sabia l’idioma, va començar a viatjar per Síria, Iraq, el Sinaí i especialment Palestina, on va copsar imatges i va aplegar tot d’objectes arqueològics que avui podeu veure al Museu de Montserrat. El monjo va aconseguir preservar un món bíblic que s’esvaïa a cada any que passava.

En total va fer prop de 6.000 fotografies entre els anys 1922 i 1951, part de les quals s’utilitzarien en un projecte de Bíblia de grans dimensions (la Bíblia Grossa de Montserrat, una traducció exhaustiva del text al català) pel qual va esmerçar no pocs esforços.

De caràcter gairebé etnogràfic, les imatges del religiós ens mostren paisatges bíblics, restes arqueològics i monuments diversos, però també retraten les formes de vida dels beduïns i de les comunitats cristianes i àrabs, a més de les cerimònies i rituals que es practicaven en aquelles terres (a la imatge, dones i nenes de Palestina en una de les imatges que es poden veure en la mostra).

L’exposició es pot visitar a l’espai medieval de la Capella de Santa Àgata, un dels grans edificis de la Barcelona gòtica (és del 1302) que, com el Saló del Tinell, actualment forma part del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que col·labora en una mostra coorganitzada per l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i l’Abadia de Montserrat.

La mostra, finalment, inclou una tria d’altres imatges dels mateixos escenaris a més de les del pare Ubach, que són obra d’altres fotògrafs i que procedeixen d’arxius periodístics o bé d’empreses comercials.

Si no us voleu perdre les imatges de la Palestina i el Pròxim Orient de principis del segle XX, veniu a veure com se’ls va trobar quan hi va arribar el pare Bonaventura Ubach, però abans consulteu al web de l’Institut Europeu de la Mediterrània tota la informació sobre la mostra.

Més informació