Deu anys observant la realitat cultural barcelonina
26/06/2024 - 08:00 h
L’Observatori de Dades Culturals de Barcelona celebra deu anys de vida posant a l’abast de tothom les dades sobre la cultura a la ciutat.
Com han evolucionat les xifres de públic de les sales de teatre barcelonines? Com estan distribuïts aquests equipaments en el mapa de la ciutat? Quants projectes han nascut en els últims anys en les fàbriques de creació? Trobareu la resposta a aquestes i a moltíssimes preguntes més al web de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona, un espai que no només facilita xifres, sinó que (i aquest és el gran repte!) intenta mostrar-nos-les de manera comprensible.
L’Observatori, una iniciativa de l’Institut de Cultura de Barcelona que aquests dies celebra els seus primers deu anys de vida, elabora i difon dades, indicadors i informes que ajuden a conèixer la realitat cultural de la ciutat. Posa la informació a l’abast de tots els públics (siguin institucions, agents culturals, investigadors o persones interessades a saber com evoluciona la vida cultural a la ciutat) amb una cura especial a contextualitzar les dades, fent servir gràfics i mapes que aporten informació addicional per tal que situeu les dades en el seu context temporal i geogràfic.
En aquests anys, l’oferta de dades ha anat creixent i la manera com s’han presentat s’ha anat refinant i millorant segons el moment. Així, arran de la pandèmia i la necessitat de copsar ràpidament els primers indicis de recuperació de l’activitat, l’Observatori ha posat una atenció especial en les dades recents, que retraten, el moment que vivim. A partir del 2021, primer les xifres de públics de museus i després les relatives a les activitats de centres cívics i biblioteques, han passat a tenir un caràcter mensual.
Entreu al web de l’Observatori i trobareu un enllaç directe a l’Enquesta de públic dels museus, una eina nova que aplega i mostra deu anys de dades relatives al públic dels museus de Barcelona i alguns altres centres d’art de la ciutat. Veureu com han evolucionat les dades durant aquests anys i podreu fer la vostra pròpia recerca creuant les variables (edat, sexe, acompanyants…) d’una manera senzilla.
Una entrada ben visible us durà directament a les últimes novetats: l’anàlisi dels festivals de Barcelona de l’any 2023, el recull anual de les dades sobre gènere i cultura o els primers resultats del projecte sobre interaccions entre equipaments culturals i centres educatius. També trobareu dos accessos directes al mapa d’equipaments culturals de la ciutat i un recull de les dades anuals que es comparteixen amb altres ciutats del món (Barcelona en dades).
Si voleu saber com ha evolucionat la vida cultural barcelonina en els últims deu anys o quin és ara mateix el pols dels grans equipaments, visiteu el web de l’Observatori de Dades Culturals de Barcelona.