Miquel Ripeu: “Vaig decidir fer aquesta obra quan vaig entendre que al meu fill li podrien passar les mateixes coses que a mi”
L’actor, director, guionista i còmic porta ‘Black Side Story’ a diferents centres cívics de la ciutat.
Black Side Story és una obra que combina esquetxos, música i interacció amb el públic. L’espectacle denuncia el racisme quotidià a través de l’humor. Es va estrenar ara fa un any, i aquestes setmanes es pot veure a diversos centres cívics de la ciutat. El seu creador és Miquel Ripeu, que també l’interpreta acompanyat d’Elías Torrecillas i Xavi Quero.
Ripeu reconeix que no entrava en els seus plans fer una obra que parlés de microracismes: “Pensava que no em corresponia. Però al tenir un fill, i veure que li podien passar les mateixes coses que a mi, vaig decidir escriure aquest espectacle”. Black Side Story posa el focus en aquells comentaris o actituds inconscients que passen desapercebuts però que afecten profundament les persones racialitzades. “Els microracismes els trobem cada dia, i la majoria de persones que els protagonitzen no se n’adonen”, afirma Ripeu. A diferència d’actituds racistes més explícites, els microracismes són subtils i fins i tot poden ser benintencionats. Diu l’actor: “No anem pel carrer perseguits per nazis, però sí cada dia algú ens jutja, per bé o per mal, pel color de la pell”.
Una comèdia interactiva amb música i crítica social
La dramatúrgia compta amb la música de Roger Conesa, que ha creat una banda sonora variada amb ritmes de rock, gòspel, techno i fins i tot havaneres. Un dels aspectes més destacats de l’espectacle és la seva capacitat per mantenir un to lleuger malgrat la seva càrrega crítica. Ripeu reconeix que en l’actualitat troba a faltar més obres amb crítica social a la cartellera barcelonina: “El teatre català es va fer popular perquè sacsejava”, manifesta.
No alliçonar, sinó provocar el canvi
La intenció de l’obra no és alliçonar ni fer sentir culpable el públic, sinó generar una reflexió. “No volem que la gent surti sentint-se malament pel que ha dit o fet, sinó pensant en com pot canviar-ho”, assenyala Ripeu. La seva experiència personal ha estat clau per construir el discurs, amb un missatge clar per a tothom: “Sempre es diu que els joves han d’aprendre, però crec que en aquest tema són sobretot les velles generacions les que han d’aprendre que els seus comentaris poden fer mal”. Black Side Story és apta per a majors de 8 anys, té esquetxos curts, i, segons Ripeu, el públic més jove s’ho passa molt bé: “Penso que un dels missatges que s’emporten és que molts adults no acaben de fer les coses prou bé”.
Black Side Story és una obra que promet fer riure i pensar alhora, i que convida el públic a replantejar-se les seves actituds en un moment en què, segons Ripeu, “el racisme ha anat enrere, influenciat per les xarxes socials i el creixement de l’extrema dreta”. L’espectacle busca ser una petita revolució humorística que posi un gra de sorra en la lluita contra la discriminació racial.
– Inscripcions per a la sessió del 23 de novembre, a la Sala Milaway – Institut Milà i Fontanals, aquí.
– Inscripcions per a la sessió del 28 de novembre, al Teatre – Casinet Hostafrancs, aquí.
– Inscripcions per a la sessió del 13 de desembre a la Sala Carlos Díaz- Institut Barri Besòs, aquí (des de 15 dies abans de la funció).