El Fòrum Contra el Racisme i la Discriminació de la UNESCO impulsa la creació d'una Aliança Global antiracista
L'esdeveniment assoleix compromisos ferms per abordar el racisme i la discriminació a través de polítiques públiques i accions coordinades.
Eva Menor, Jaume Collboni, Gabriela Ramos, Simona Mirela Miculescu, Ignacio Sola Barleycorn © ONE_Produccions
Després de dos dies d’intensos debats, es tanca el IV Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació celebrat a Barcelona, en el qual s’han reunit més de 140 líders polítics, activistes i experts procedents de 85 països de tot el món. A la trobada s’han inscrit 1.400 persones, més de 50.000 l’han seguit de manera telemàtica i en total han participat 150 ponents, convertint-se en el Fòrum Global contra el Racisme més gran de totes les edicions.
El resultat és la creació de l’Aliança Global, que servirà per a l’intercanvi d’experiències i bones pràctiques i suposarà una clara crida a l’acció. El seu objectiu és promoure el respecte als drets humans i la igualtat de gènere, i lluitar contra el racisme i les discriminacions en tots els aspectes de la vida. Aquest compromís servirà per a enfortir capacitats, generar coneixement, realitzar recerques i contribuir al disseny i implementació de polítiques públiques i accions en diversos àmbits. El Sector de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO exercirà com a Secretaria encarregada de promoure i dinamitzar el seu funcionament i activitats.
En el Fòrum s’ha posat de manifest la necessitat d’un enfocament transversal per a abordar la discriminació en tots els sectors de govern i més enllà, amb la participació de tots els actors de la societat. L’Aliança instarà les parts a redoblar esforços: a institucions internacionals i regionals, a governs nacionals, regionals i locals, a l’acadèmia, la societat civil, el sector privat, els mitjans de comunicació i a les comunitats artístiques. A més, promourà la rendició de comptes en l’avanç de l’agenda internacional d’equitat racial i justícia mitjançant espais on l’adreça política sigui fèrtil i es puguin establir indicadors per a mesurar el progrés.
Els membres d’aquesta aliança es comprometen a:
– Avançar en polítiques públiques afirmatives i establir marcs legals i institucionals en diàleg amb tots els nivells de l’administració pública i els ministeris, assegurant l’assignació de recursos humans i financers adequats per a implementar-les. Això està alineat amb la Caixa d’Eines Antiracisme de la UNESCO. Es convidarà als membres a utilitzar aquest recurs per a enfortir les seves estratègies antiracisme.
– Fer costat als governs locals com a actors principals en la lluita contra el racisme i les discriminacions, col·laborant amb ells en el desenvolupament d’iniciatives per a crear ciutats inclusives.
– Recolzar la tasca de la societat civil i de les organitzacions no governamentals com la expressió més elaborada de les capacitats de les nostres societats per avançar aquesta agenda.
– Invertir en dades i recerca per a documentar els impactes multifacètics del racisme sistèmic i les discriminacions, identificant els llocs on existeixen desigualtats i inequitats. També es promourà la recerca sobre millors pràctiques per a contrarestar-les. Així mateix, es donarà suport al Global Outlook contra el Racisme de la UNESCO, presentat per primera vegada a Barcelona, i el Marc de Resiliència de Gènere, la segona edició del qual va ser publicada en 2024.
– Donar suport al treball de la Xarxa de la UNESCO d’Autoritats Nacionals contra el Racisme i les Discriminacions i establir una plataforma empresarial que impulsi aquests esforços en el sector privat. A més, es busca donar suport als esforços de la societat civil.
– Promoure campanyes de comunicació, basades en recerques avançades, per a sensibilitzar no sols sobre la incidència del racisme, sinó també sobre l’eficàcia de les diferents mesures per a abordar-ho.
– Fomentar la conscienciació i el desenvolupament de competències a través de la formació i l’educació en tots els sectors amb la finalitat de desmantellar els vestigis de prejudicis, biaixos i racisme. En particular, s’impulsarà la Sèrie de Classes Magistrals de la UNESCO contra el Racisme i les Discriminacions. Les eines pedagògiques i les plataformes, incloses les narratives sobre la història i la memòria vinculades a l’esclavitud, hauran de ser més creatives, innovadores i accessibles per a tots.
– Involucrar a les comunitats mitjançant consultes, enquestes, grups focals, entre altres, per a abordar el racisme i les discriminacions, incloent-les com a socis plens en el disseny, implementació i avaluació de polítiques.
– Crear un entorn favorable per a les aliances públic-privades que impulsi la responsabilitat social a escala global. Aquestes aliances es centraran en alinear objectius i valors que fomentin inversions per a aconseguir un canvi social significatiu.
– Rendir comptes, com a individus i comunitats, per a prioritzar la lluita contra el racisme i les discriminacions com un tema central en totes les esferes de la vida.
La UNESCO posarà a la disposició dels membres totes les seves eines, plataformes i polítiques per a combatre el racisme i els avanços s’avaluaran en cada edició del Fòrum Global contra el Racisme i la Discriminació.
Aquest fòrum és només el principi
Durant la seva intervenció, Gabriela Ramos, directora general adjunta per a l’àrea de Ciències Socials i Humanes de la UNESCO, afirmava que en un món que lluita contra la violència, el discurs d’odi i la discriminació generalitzada la necessitat d’una acció unida contra el racisme i totes les formes de discriminació és més urgent que mai. I considera que “l’Aliança Global ens donarà una direcció clara sobre moltes qüestions crítiques”. I animava a sortir d’aquest fòrum amb un renovat sentit de propòsit, no simplement com a representants de les nacions o organitzacions, sinó com a individus dedicats a aconseguir canvis. “El futur al qual aspirem està al nostre abast, però només si posseïm l’audàcia per a construir-lo”, concloïa.
Ana Redondo, ministra d’Igualtat, assegurava que “encara que Espanya no és un país racista, encara hi ha molts reptes per davant i hem de tenir la Declaració de 1948 sempre present per a poder enfrontar a aquells que pretenen sembrar la por i l’odi al diferent”. I assenyala nous reptes com el negacionisme, el populisme, les faules o les mentides en les xarxes socials que, mal utilitzades, ens reforcen en els prejudicis, el racisme i l’odi.
Durant la seva intervenció, Jaume Collboni, alcalde de Barcelona, ha destacat que el naixement d’aquesta Aliança Global, que es coneixerà com l’Aliança de Barcelona, “ha de ser un espai per compartir experiències, bones pràctiques, idees, informacions, però sobretot, en els moments que vivim, saber que un no està sol en aquesta lluita”. “Posem tota la nostra capacitat, la nostra experiència, la nostra projecció com a ciutat per donar suport a aquesta aliança, per impulsar-la i perquè sigui una realitat”, ha conclòs.
Eva Menor Cantador, consellera d’Igualtat i Feminisme de la Generalitat de Catalunya, ha qualificat l’Aliança com una “anomenada a l’acció”. I en referència a l’acció política del Govern de Catalunya ha afegit: “Estem treballant en una Llei contra el racisme clara i contundent”. Considera imprescindible un marc normatiu que condemni i sancioni els discursos d’odi, les actituds discriminatòries i la violència per a poder construir una societat basada en el respecte i la igualtat.
Per part seva, Jaume Duch, conseller d’Unió Europea i Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, opinava: “El progrés global de la societat només és possible quan som capaces d’integrar a tothom, vingui d’on vingui, sense fer cap mena de diferència, acceptant que la persona que arriba aquí es converteix immediatament en ciutadana. Hem d’expulsar el racisme i la discriminació de les nostres societats.”
UNESCO
La UNESCO ha redoblat els seus esforços per enfrontar el racisme i la discriminació des del 2020, quan el Consell Executiu de la UNESCO va afirmar una posició ferma en adoptar la “Crida global contra el racisme”, que reconeix la necessitat urgent de brindar solucions d’avantguarda a l’augment del racisme i la discriminació en moltes regions.
La iniciativa emblemàtica de la UNESCO, el Fòrum Global anual contra el Racisme i la Discriminació, establert el 2021, està exercint un paper fonamental en l’avanç de l’agenda global contra el racisme i la discriminació. A través d’un diàleg basat en evidència entre els Estats Membres i les parts interessades clau, el Fòrum Global ha identificat intervencions polítiques òptimes i alhora ha sintetitzat els resultats de les iniciatives més àmplies de la UNESCO per establir una coalició unificada de socis contra el racisme.
Ministeri d’ Igualtat
El Ministeri d’Igualtat, a través de la Direcció General per a la Igualtat de Tracte i No Discriminació i contra el Racisme, impulsa i desenvolupa l’aplicació transversal del principi d’igualtat de tracte i l’eliminació de tota classe de discriminació de les persones per raó d’origen racial o ètnic, origen nacional, religió o creences, ideologia, edat, malaltia o qualsevol altra condició o circumstància personal o social.
Generalitat de Catalunya
La Generalitat de Catalunya, a través dels departaments d’Igualtat i Feminisme i d’ Unió Europea i Acció Exterior, participa en l’organització i finançament d’aquesta trobada internacional de gran rellevància per la lluita contra el racisme i les discriminacions. La UNESCO i el Govern de Catalunya mantenen una estreta relació institucional des de fa més de quaranta anys, fonamentada en l’interès comú en àrees com l’educació o la cultura. De fet, l’actual Memoràndum d’Entesa (Mou) recull aquesta col·laboració i garanteix la difusió de la tasca de la UNESCO a Catalunya, així com la promoció i participació de les institucions catalanes en projectes internacionals.
Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona, liderat per l’alcalde Jaume Collboni, treballa per consolidar un model de ciutat oberta, diversa i compromesa amb la justícia social i la defensa dels drets humans i la no discriminació. Disposa des de fa més de 25 anys d’una Oficina per la no Discriminació i d’un Pla d’Interculturalitat, i compta amb un teixit social fort implicat en la prevenció i lluita contra la discriminació i els discursos d’odi. En aquesta línia, ha impulsat la campanya “Uneix la teva veu contra el racisme” amb més de 60 activitats antiracistes. Una iniciativa que culmina amb el Fòrum Global de la UNESCO contra el Racisme i la Discriminació, els dies 10 i 11 de desembre a Barcelona.