Ángeles Schjaer, d’Open Arms: “L’ésser humà ha normalitzat la barbàrie”

La coordinadora del Departament d’Educació de l’organització humanitària subratlla la necessitat d’establir rutes migratòries segures.

..
13/12/2024 - 16:14 h

Fins a final d’any, el Casal Mas Guinardó acull l’exposició Open Arms. La realitat del Mediterrani. Europa i la seva fortalesa líquida, una selecció fotogràfica que resumeix nou anys de missions de l’organització. Com a activitat paral·lela, Ángeles Schjaer, coordinadora del Departament d’Educació d’Open Arms, va oferir una xerrada en el mateix espai per explicar la història de l’ONG i les dificultats amb què es troben en la seva tasca humanitària.

Schjaer va iniciar la seva intervenció amb preguntes punyents sobre la solidaritat: “Com pot ser que es faci distinció entre éssers humans? Com pot ser que obrim els braços a unes persones i tanquem la porta a d’altres que també han hagut de fugir de la seva terra?”. La ponent va destacar que la Declaració Universal dels Drets Humans consagra el dret a migrar i que “totes les persones tenim dret a sortir del nostre país i a tornar-hi”, un dret que actualment “no s’està respectant”. Segons Schjaer, “s’està discriminant les persones en funció del seu passaport”.

Va insistir que cal “repensar la narrativa entorn de la migració”, ja que “la migració no és un problema; el problema és com s’explica”. En aquest sentit, va subratllar el paper clau de la sensibilització i l’educació per combatre els prejudicis. “Ningú entra en una pastera per gust ni es posa en mans de màfies perquè li agradi. Quan arribes a aquest punt, és perquè ja has exhaurit totes les altres alternatives”, va remarcar.

La coordinadora, que col·labora amb Open Arms des dels seus inicis, va destacar que la migració “forma part de l’essència humana des que vam començar a caminar”. Tot i això, va lamentar que actualment “ens enfrontem a grans campanyes en contra de les persones que venen de determinats països” i que “sembla que ja no sentim res quan veiem imatges terribles de nens i nenes de determinats colors. L’ésser humà ha normalitzat la barbàrie”. Per aquest motiu, va fer una crida a “desconfigurar-nos i començar de nou”. “Tancar les fronteres no és una solució. Cal establir línies regulars i segures per a l’emigració”, va afegir.

Acompanyant el seu discurs amb vídeos de rescats al Mediterrani, Schjaer també va exposar els acords entre països que dificulten encara més la situació de les persones migrants i va posar èmfasi en el fet que “actualment, el Mediterrani és el mar més militaritzat del món”. En aquest sentit, va parlar del paper de la indústria militar, que va qualificar de “la principal responsable de desplaçar milions de persones”.

Sobre Open Arms, Schjaer va detallar algunes de les accions que han dut a terme en aquests nou anys més enllà de les operacions d’emergència a alta mar, com ara l’assistència a gent gran durant la pandèmia de la covid-19, la col·laboració en corredors humanitaris o, recentment, la recerca de persones desaparegudes al mar després del pas de la DANA a València.

Accedeix als contes infantils d’Open Arms ‘Cuentos a la deriva’