Arxius negres: fragments d’una metròpoli anticolonial
“Arxius negres: fragments d'una metròpoli anticolonial” és una mostra que reflexiona sobre com forgem les memòries col·lectives i fem circular el coneixement quan les poblacions viuen als marges i no formen part de la narració d'una ciutat o regió, de la seva representació i, molt menys, de la seva projecció, perquè les seves vides van ser silenciades i invisibilitzades. No obstant això, quan en el present no cessen els ressons del passat i la subjugació es fa insostenible, és quan comencen a emergir les vides i l'arxiu en els seus múltiples formats. Aquesta materialitat és necessària per construir la història, i es converteix en el testimoniatge indiscutible que aspira a aixecar el silenci del passat i incita a altres maneres d'imaginar l'avenir.
Aquesta és la història de les comunitats negres de Barcelona, silenciades constantment, encara que presents des de fa segles en la metròpoli, i de manera més visible pels processos immigratoris postfranquistes. Els seus llegats són apreciables i la seva materialitat esvaïda, perquè no estan escrits o, si ho estan, són fragments dispersos que necessiten ser rescatats, compilats i reescrits.
Aquesta mostra és un exercici d'història i escriptura que s'atreveix a entreteixir la seva memòria col·lectiva unint retalls, de vegades inconnexos, escampats en l'àmbit polític, associatiu, cultural i domèstic, i que operen en les zones frontereres entre l'informal i formal, el lícit i il·lícit, i el caòtic i ordenat. Aquesta materialitat és fruit de la recerca duta a terme per Tania Safura Adam en el marc d'”Espanya negra: viatge cap a la negritud en l'espaitemps”.
- Públic
- Adults
- Llengües
- Castellà
- Organitza
- Preu
Gratis