3a edició del curs d’estiu per a docents ‘Els reptes de la ciutat a través del patrimoni’
3a edició del curs d’estiu per a docents ‘Els reptes de la ciutat a través del patrimoni’
El Museu d’Història de Barcelona presenta la 3a edició del curs d’estiu “Els reptes de la ciutat a través del patrimoni”, adreçat a docents d’ESO i batxillerat. Una formació pensada per explorar com el patrimoni pot esdevenir una eina educativa per treballar qüestions d’actualitat com l’habitatge, el treball o la sostenibilitat des d’una perspectiva crítica.
La formació tindrà lloc del 7 a l'11 de juliol en diferents espais del Museu, i és una proposta, gratuïta i reconeguda pel Departament d’Educació, ofereix recursos didàctics aplicables a l’aula i promou una nova mirada sobre el patrimoni: no només com a herència del passat, sinó com una clau per interpretar i repensar els grans reptes de la societat contemporània.
El curs està conduït per Imma Masdevall i Corbillo, Llicenciada en Història i Professora a Secundària i l’equip d’Educació del Museu.
Continguts del curs
1. Sessió introductòria. Patrimoni i educació. Museu d'Història de Barcelona. Plaça del Rei (aules museu-escola).
Reflexionarem sobre el paper educatiu dels museus i coneixerem iniciatives com l’Aula Virtual o l’exposició Barcelona Flashback.
2. Defensar. El patrimoni de la lluita per la ciutat. Museu d'Història de Barcelona. Plaça del Rei – Refugi 307.
Coneixerem com les fonts ens ajuden a visibilitzar les formes de resistència col·lectiva i la defensa dels drets al llarg de la història, amb especial atenció al context de la Guerra Civil i els refugis antiaeris. Reptes d’ahir i d’avui com la democràcia, l’habitatge o la igualtat es connecten amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
3. Treballar. La ciutat productiva i el món laboral. Museu d'Història de Barcelona. Fabra i Coats.
A través de l’antic recinte industrial, abordarem els canvis en el món del treball, els conflictes socials i les implicacions actuals en clau de sostenibilitat, creixement econòmic i dignitat laboral. Una sessió activa i participativa a través de la interrogació d’objectes.
4. Habitar. Dret a l’habitatge i formes de viure. Museu d'Història de Barcelona. Bon Pastor.
Des de les cases barates de 1929, analitzarem què ha significat habitar la ciutat al llarg de la història i com es pot treballar l’accés a un habitatge digne a l’aula. Mostrarem propostes de treball a partir del cas d’un espai de memòria molt vinculat al seu entorn i la importància de treballar amb fonts orals per abordar aquesta problemàtica a classe.
5. Compartim propostes. De la teoria a la pràctica. Museu d'Història de Barcelona. Plaça del Rei (aules museu-escola).
Tancarem el curs amb una sessió col·laborativa on el professorat podrà presentar breument una proposta d’aula basada en el que s’ha treballat durant el curs. Un espai per compartir experiències, idees i inquietuds educatives.
Objectius del curs
- Donar valor educatiu al patrimoni històric de Barcelona com a eina per abordar els reptes del present.
- Compartir situacions d’aprenentatge interdisciplinàries vinculades als reptes de ciutat.
- Fomentar la creativitat, el pensament crític i l’anàlisi històrica a l’aula.
- Donar valor al procés d’investigació a l’aula, tant des de la història com qualsevol altre disciplina.
- Crear xarxa i intercanvi entre docents compromesos amb l’educació transformadora.
Inscriu-t’hi ara i uneix-te a una comunitat docent que vol repensar l’educació a partir de la ciutat i la seva memòria.