S’entreguen els Premis Bicimpuls 2023

Com cada any, l’acte d’entrega dels Premis Bicimpuls, ha estat un espai de trobada per les entitats, persones usuàries de la bici i personal de l’AMB, que treballen i sumen esforços per promocionar l’ús de la bicicleta a la metròpolis de Barcelona.

..
21/03/2024 - 11:28 h

El dimarts 19 de març es va celebrar l’entrega dels premis Bicimpuls 2023, impulsats per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), per reconèixer a les entitats metropolitanes el seu esforç en la promoció de la bici. L’acte va servir, en primer lloc, per donar a conèixer els 10 projectes que enguany han presentat candidatura, i, en segon lloc, per desvelar els guanyadors d’aquesta 6a edició dels Bicimpuls. En total es van premiar cinc candidatures per cinc categories diferents, amb una quantia de 3.000 € per cada premiat.

En la categoria “foment de la bicicleta per la mobilitat quotidiana”, destinada a iniciatives que promouen la bicicleta com a mitjà de transport urbà quotidià i segur, es va premiar la candidatura Maraki en bicicleta, de Maria Vidal Agulló, un projecte d’economia social i solidària que promou l’ús quotidià de la bicicleta mitjançant tallers d’alforges i cistelles, de serigrafia, i també serveis gràfics.

En la categoria “ús de la bicicleta com a eina d’inclusió social”, es van presentar quatre candidatures, de les quals va resultar guanyadora “DONES EN RODES: pedalant cap a l’empoderament”, de l’AFA Joaquim Ruyra, projecte Escola de Vida Les Planes- La Florida, una iniciativa amb l’objectiu promoure la inclusió i l’intercanvi cultural entre dones de diferents orígens culturals a través de l’aprenentatge de l’ús de la bicicleta.

En la categoria “ús de la bicicleta com a element d’expressió cultural”, la guanyadora va ser Construcció col·lectiva d’una “ManiCargui” Feminista, de Col·lectiu Punt 6, en la que un grup de dones i persones no binàries han dissenyat i construit col·lectivament una plataforma-remolc portada per una bici de càrrega elèctrica que es carrega amb plaques solars, per utilitzar en esdeveniments massius i activitats culturals feministes. També es va presentar el documental “BICIBÚS, ¡A seguir pedaleando!”, que explica les interioritats del bicibús de Barcelona i les seves reivindicacions.

Finalment, a la última categoria, “projecte d’innovació o d’investigació relacionat amb la bicicleta“, la premiada va ser BiciZen: Una plataforma col·laborativa per ciutats més ciclables, de la Universitat Autonoma de Barcelona, que és un projecte de ciència ciutadana que promou la ciclabilitat de les ciutats, mitjançant una aplicació mòbil amb la qual els ciclistes comparteixen dades sobre aparcaments, seguretat i suggeriments d’infraestructures. Aquest és un projecte universitari liderat pel grup de recerca City Lab Barcelona de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

Tanmateix, el jurat va decidir atorgar un premi accèssit a un dels projectes més ben valorats que es va quedar sense premi en la seva categoria; Taller Comunitari de Bellvitge, de L’Henbici.