Una arcada feta amb totxana que ens recorda el passat industrial de les Corts, a tocar del carrer de Numància, i a partir de la qual comença un canal d’aigua, que, tot serpentejant pel parc, el creua de punta a punta per acabar en una altra arcada similar al carrer de Nicaragua, és l’element que determina la distribució i el paisatge del parc de les Corts.
A banda i banda, llargs parterres atalussats coberts de gespa s’adapten a les corbes del canal. De tant en tant, petites passeres pavimentades delimitades per tanques vegetals fetes amb marfull permeten anar d’una banda a l’altra dels turons.
L’aigua que omple el canal neix en un sobreeixidor situat als peus de la primera de les arcades, que emmarca una gran bola feta amb quatre cercles que homenatja la geometria euclidiana. Lloses de formigó comuniquen els dos costats de la llarga llenca d’aigua.
Història
El parc ocupa una part dels terrenys d’una de les bòbiles més importants de les Corts: la dels Perelló, també coneguda com a Macians. La fabricació de teules i rajoles va ser present a les Corts durant molts anys i la dels Perelló es convertí, sobretot en els anys 20, en una de les principals empreses proveïdores de material ceràmic per a moltes obres que en aquells moments es feien a la ciutat, com eren el conjunt d’edificis de l’Exposició Universal del 1929, els diferents grups de les cases barates o la construcció de les dues primeres línies del metro. Va plegar a finals dels anys 60.
Biodiversitat
Les espècies més abundants d’arbres són el freixe de fulla grossa (Fraxinus excelsior) i el pollancre del Canadà (Populus x canadensis Moensch). També són nombroses les alzines (Quercus ilex), els pins blancs (Pinus halepensis) i les espècies arbòries de floració espectacular: tipuanes (Tipuana tipu), acàcies tapereres (Albizia julibrissin) i algunes magnòlies (Magnolia grandiflora). Destaquen, així mateix, els cedres de l’Himàlaia (Cedrus deodara) i de l’Atles (Cedrus atlantica) i els pins pinyers (Pinus pinea).
Art i arquitectura
Al costat de l’arc de maó que hi ha tocant al carrer de Numància destaca, dins del canal d’aigua, l’escultura Euclidiana, de Luis Gueilburt (1989), coneguda també com Els quatre elements. És una bola formada per quatre cercles d’acer inoxidable amb peces ceràmiques que són suportats per un tub vertical damunt una base de pedra calcària. L’escultura pren com a referència el matemàtic i geòmetra grec Euclides i la seva obra Elements de geometria.
-
- Telèfon
- Tel.: 010
-
- Titularitat
- Centre públic
- Seccions d'aquest equipament
- Àrea de joc infantil
- Taules ping-pong
- Àrea d'esbarjo per a gossos
- Àrea de joc infantil